Български трафикант продал оръжие на атентаторите в Мадрид

Български трафикант на оръжие продал три автомата и един пистолет на ислямските терористи, отговорни за атентатите на 11 март в Мадрид, пише в днешния си брой испанският вестник АБС. От Национална служба "Сигурност" в София заявиха, че няма данни "български граждани да са били ангажирани със закупуването на оръжия, взривни материали или технически средства, използвани за осъществяването на атентатите". Главният секретар на МВР ген. Борисов окачестви публикацията като омаскаряваща държавата и призова да не се дава гласност на подобни "жълти статии".

Оръжията са били намерени в апартамент в мадридското предградие Леганес, където се самовзривиха 7 терористи, заподозрени в участие в мадридските атентати, пише още испанският вестник, цитиран от БТА. Не се изключва възможността терористите да са закупили и друго оръжие чрез посредничеството на същия човек, за когото изданието не съобщава никакви подробности. Това оръжие може още да се намира в ръцете на активисти, които до момента не са задържани.

Полицейското разследване сочи, че човекът, закупил оръжието е мароканецът Джамал Ахмидан, с прякор "китаецът" - оперативен ръководител на терористичната група, поставила експлозивите във "влаковете на смъртта".

Според последните версии на следствието сделката е станала в края на миналата година в Мадрид. Преди това Ахмидан е поддържал връзки с банда косовски албанци, занимаващи се с нелегален трафик на оръжие. По-късно обаче "китаецът" влязъл във връзка с български трафикант на оръжие, който му продал три автомата Стърлинг британско производство и един пистолет.

Разследващите са оптимисти, че скоро ще заловят въпросния трафикант, на когото е платено с хашиш.

Още бившият министър на вътрешните работи на Испания обяви миналия месец, че разследването на терористичния акт продължава в 7 страни, сред които и България. Тогава бе публично огласена и версията, че терористите са платили с дрога оръжията си.

Единият от трите автомата, намерени след експлозията в апартамента в Леганес, е в ръцете на един от мъжете от видеозаписа, намерен два дни по-късно в кофа за боклук край джамия, известна като "джамията на М-30". Вестникът посочва, че тези оръжия вероятно са използвани от терористите, открили огън срещу първите полицаи, доближили жилището в Леганес. Същата информация е публикувана и в други испански вестници - Риоха и Вос де Астуриас.

Вос де Аструриас твърди, че мароканецът Рафа Зухейр, задържан във връзка с атентатите от 11 март, е имал контакти с българската мафия. Зухейр и испанецът Емилио Суарес се разследват, за да се установи дали са били информатори на полицията, както писа в. Ел мундо на 29 април.

Самият Зухейр признал за своите контакти с българската мафия, пише вестникът. Според изданието този факт придобива особено значение, тъй като двамата индийци, арестувани два дни след атентатите в Мадрид по обвинение, че са продали мобилните телефони, използвани от терористите за задействане на взривните устройства, са казали на полицията, че на 4 март две лица с вид на западни граждани и с бяла кожа, разговаряли помежду си на странен език, по техните думи български, били закупили от магазина им 7 мобилни телефона, свързани с атентатите.

Четири дни по-късно същите лица закупили от същия магазин видеокасета от типа на използваната за записа, в който се поема отговорността за атентатите, както и електронен часовник и още един мобилен телефон, чиято SIM-карта била активирана на 13 март в Леганес, се казва още в публикацията.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?