Български туристи пострадаха при катастрофа в Египет

Автобусът им се обърнал вероятно заради висока скорост

Пострадалите са откарани с линейки в местна болница. Снимката е архивна. Сн. БГНЕС/ЕПА

При катастрофа с автобус в Египет са пострадали 20- български туристи, съобщи българското външно министерство. По данни на туроператора, цитирани от БНР, пострадалите са 22-ма, а разминаването идва от това, че двама от тях нямали паспорти при постъпването в болницата и не са включени в официалните данни.

По първоначални данни петима от тях са с фрактури, а останалите – с охлузни рани.

Туристическият автобус с около 40 българи се преобърнал недалеч от град Марса Алам около 09.15 ч местно време.

Пътниците са отведени за преглед и в болницата в гр. Марса Алам, който се намира на Червено море. Те имат застраховки.

Стефан Богданов, който е представител на туроператора на място в болницата, съобщи за БНР, че състоянието на пострадалите е добро и при желание някои от тях ще могат да се завърнат в България още тази сряда

По-рано сайтът на местното издание "Иджипт индипендънт" съобщи, че в катастрофата са били ранени 22-ма български туристи. По неустановена причина автобусът с туристи, които отивали на екскурзия в град Едфу, се е обърнал на пътя.

По-късно от фирмата туроператор обясниха ред бТВ, че причината за инцидента е висока скорост. Автобусът бил на египетска фирма.

На екскурзията са пътували три автобуса с общо 123 българи. Хората, които не са пострадали при катастрофата, са продължили пътуването си.

Посолството ни в Кайро е в непрекъснат контакт с представителя на туроператора, който се намира в болницата при ранените. По разпореждане на министъра на външните работи Екатерина Захариева дипломатите ни са в готовност да окажат пълно съдействие  на пострадалите граждани, посочват от МВнР.

От Министерството на туризма съобщиха, че екскурзията е организирана от фирмата АБАКС, която е регистриран туроператор и турагент от 2008 г. Групата, част от която са пострадалите туристи, включвала хора от цялата страна, но основно от София. От агенцията вече се свързали с близките им.

Туроператорът има валидна застраховка с покритие 1.4 млн. лева. За пострадалите от страна на АБАКС е уведомен застрахователят и вече е стартирано застрахователно събитие. Той ще покрие щетите.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за свои близки, могат да го направят на телефоните на посолството в Кайро - +202 273 63 025; +202 273 66 077 и +20 12 231 71 991.

Споделяне

Още от Свят