Повторение на сериала

Български туроператор се разори и вгорчи почивката на 500 руснаци на Черно море

Затруднението е огромно, но временно, правим невъзможното, обясниха от "Бългериън Вип турс"

Снимка: БГНЕС

Българската туроператорска компания “Бългериан Вип Турс” е съобщила на руските си партньори, че спира дейност. Няколкостотин руски туристи, които в момента почиват в български курорти, могат да се окажат потърпевши от фалита на компанията. Това съобщи прессекретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина, цитирана от РИА Новости.

Така историята отпреди година се повтаря. През септември 2011 г. един от най-големите български туроператори - “Алма Тур” изпадна в несъстоятелност, а стотици руски туристи се оказаха блокирани на летищата по нашето Черноморие. Туристите бяха извозени до родината си с други авиокомпании, повечето за собствена сметка с уговорката да получат парите си от застраховката на компанията. В извозването се включи дори правителственият самолет, който по нареждане на премиера Бойко Борисов извози родители с малки деца, бременни жени и болни туристи.

Ирина Тюрина обясни, че във вторник руските туроператори, които работят с БВТ, са получили писмо, че компанията не може да изпълнява задълженията си към партньорите. По думите ѝ някои от туристите, клиенти на компанията, са получили предупреждение да си платят за престоя в хотела, въпреки че нощувката им влизала в закупения предварително пакет.

"Въпреки че руските туроператори са превели  на БВТ пари за туристите, хотелите не са получили нищо. С българския туроператор работят няколко руски компании и те веднага се заеха да решават проблемите на туристите. Става дума за 400-500 туристи, които в момента са в различни български курорти. Руските туроператори или повторно са платили за техния престой, или са заели пари от други партньори. Има случаи, в които туристите все пак са били принудени сами да платят за престоя си, но в този случай срещу надлежните документи ще си получат в Русия обратно средствата от застраховката, която нашият туроператор сключва", разказва Тюрина.

Тя увери, че туристите, които още не са тръгнали за България, няма да бъдат засегнати от тези проблеми, защото руските туроператори спешно заплащат на ангажираните хотели.

"Проблемите на БВТ са започнали след банкрута на големия руски туроператор "Капитал тур", който завлича българския си партньор с 2 млн. евро. Българската компания не е успяла да се оправи от този удар и фалира след две години. За щастие големите туроператори с дестинация България не работеха с БВТ и затова пострадалите туристи са малко. Но общата загуба на нашите фирми, които работеха с БВТ, ще са около 300 хил. евро", обясни още Ирина Тюрина.

Един от най-големите руски туроператори "Капитал тур" обяви банкрут на 17 ноември 2010 г. Пострадаха над 8 хиляди клиенти на компании, които са били купили пакети за месеци напред. България беше едно от основните направления в дейността на "Капитал тур", а БВТ приемаше руските туристи в България.

Компанията е създадена от Станислав Новаков, който беше заместник-председател на бившата Държавната агенция по туризъм (ДАТ) от времето на кабинета "Станишев". При влизането му в агенцията през 2006 година той продава дела си от 65% в компанията на управителката на дружеството Николина Добрева, която и в момента е мажоритарен собственик.

От счетоводните отчети на дружеството става ясно, че  през 2010 г. компанията е отчела пред данъчните приходи от 13.957 млн. лева и разходи в размер на 13.912 млн. лева, т.е. била е на печалба от 50 хил. лева.

След като РИА Новости съобщи за спирането на дейността ѝ, “Бългериан Вип Турс” излезе с официална позиция. В нея се потвърждава изнесеното, че финансовите проблеми на туроператора се дължат на банкрута на “Капитал тур”. От съобщението става ясно още, че фирмата не е в състояние да покрие плащането на туристическите пакети на руските летовници, които в момента почиват на Черно море.

“През последните няколко месеца ръководството на “Бългериан Вип Турс” водеше интензивни преговори с няколко инвеститори, така че да осигури необходимия финансов ресурс, но поради забавяне на договорено финансиране нашата компания е принудена да  прекрати временно дейността си".

"Ръководството на компанията се извинява за нанесените щети и причинени неудобства, както на своите клиенти и партньори, така и на всички туристи. Бихме искали да ги уверим, че правим и невъзможното, за да преодолеем тази огромна криза. Компанията е потърсила помощ от партньорите си туроператори за овладяване на кризата с престоя на туристите”, се казва в съобщението на туроператора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?