Български ученици медалисти преследвани от злополучия на отиване и връщане от турнир

Българските участници в международната олимпиада по математика се върнаха от Казахстан без наградите си. Подарените им фотоапарати са били задържани на летището във Франкфурт заради подозрения, че са пренасяни контрабандно, предаде БНР.

Учениците от Софийската математическа гимназия получиха медалите си в София от посланика на Казахстан у нас, но наградите остават във Франкфурт.

От 13-и до 20-и януари отборът на Софийската математическа гимназия беше на състезание в Алмати. Той печели престижното второ място в крайното класиране. На олимпиадата се явяват 53 отбора от 13 страни. Учениците обаче трябва да се приберат по-рано у нас заради здравословни проблеми в отбора.

Учителят, който тръгва от Казахстан последен за България, защото е чакал края на състезанието и връчването на наградите, се прибира без тях. Според ръководителя на отбора Ирина Шаркова, човекът от нашата делегация, който е пренасял фотоапаратите, не могъл да докаже на летищните власти, че апаратите са награда, защото нямал в себе си нито почетните грамоти, нито медалите поради по-ранното тръгване на отбора.

Нашите математици имали и друго премеждие. Ден преди да заминат за Алмати, украинската авиокомпания, с която трябвало да летят до Казахстан фалирала. Наложило се да се купят билети на много по-високи цени.

В крайна сметка учениците ни печелят 1 златен медал, 5 сребърни и второто място в крайното класиране - след руснаците.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?