Проучване на PISA

Български ученици не знаят какво е метро и влак, не са готови да се справят в живота

Страната ни отново е последна в Европа и предпоследна в света, този път по решаване на проблеми

Български ученици не знаят какво е метро и влак, не са готови да се справят в живота

Петнадесетгодишните ни ученици не са готови да се справят с житейски ситуации. България отново е последна в Европа, този път по решаване на практически задачи. Това показват резултатите от авторитетното международно изследване в областта на средното образование PISA (Програма за международно оценяване на учениците) за 2012 г.

 

Другата част от проучването, която беше огласена през декември, оценяваше знанията на учениците по четене, математика и природни науки, също ни постави на последно място в Европа.

 

В сегашното изследване са участвали 2122 ученици на 15 години от 186 училища в страната. В рамките на 40 минути те са решавали 42 въпроса, свързани с проблемна ситуация или познавателен процес чрез компютърно базиран тест.

 

Учениците не са имали представа какви задачи ще решават, обясни Неда Кристанова от Министерството на образованието и науката (МОН). За 148 ученици тестът е бил първият им допир в живота с компютър и мишка.

 

Резултатите показват, че проблемът е много сериозен, каза министърът на образованието Анелия Клисарова. "Няма нужда от специализирани познания, но явно има нужда от житейски опит", допълни тя. Затова, по думите ѝ, първите мерки ще бъдат насочени към адаптацията на децата към съвременните условия на 21 век.

 

Последни в Европа

 

Резултатът на българските ученици е 402 точки средно. Това ни отрежда предпоследното 43-то място от общо 44 участвали в изследването страни. След нас е само Колумбия (399 точки). В групата на двойкаджиите са още Уругвай (403 точки), Черна гора (407 точки) и Обединените арабски емирства (411 точки).

 

Средното равнище е 500 точки за 44-те участвали държави в изследването.

 

Отличници отново са азиатските страни, които са заели първите седем места. Най-висок резултат са постигнали учениците от Сингапур (562 точки), следвани от Южна Корeя (561 точки) и Япония (552 точки).

 

В тестовете, показващи как учениците могат да прилагат наученото, Финландия е първа в Европа, следвана от Англия.

 

Задачите

 

Задачите, които е трябвало да решат учениците, са били от живота. Например как да пуснем климатика у дома, какъв билет да си купим за метрото, роботизирана прахосмукачка, кой е на-краткият път от точка А до точка Б.

 

Задачата с роботизираната прахосмукачка е затруднила най-много българските ученици. Най-добре те са се справили със задачата за най-краткия път от точка А до точка Б.

 

Резултатите

 

Като цяло учениците ни са били по-добри на т. нар. статични въпроси, докато интерактивните са ги затруднили, посочи Неда Кристанова, директор на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование.

 

Момичетата са по-подготвени от момчетата за живота, защото са се справили по-добре на теста. Те са получили средно със 17 точки повече от момчетата.

 

По-добре са се представили учениците, които учат в профилирани гимназии – математически, природни науки, за чужди езици.

 

Семейната и социално-икономическата среда имат изключително голямо влияние върху успеваемостта на учениците. Разликата между деца от заможни семейства с родители висшисти и с бедни без образование е 122 точки, което е голяма разлика, показват още резултатите.

 

След нас по социално разслоение, което оказва влияние върху образованието, са само децата в Унгария и Словакия.

 

Дали си от бедно или богато семейство и какво образование имат родителите, не е оказало почти никакво значение върху резултатите от теста в Макао, Канада, Хонконг и Япония.

 

Мерките

 

Тъй като една част от децата не са виждали компютър, първата стъпка, която трябва да се реализира до края на тази година, е поне половината от 2600 училища у нас да имат компютърен кабинет с интернет, каза министър Клисарова.

 

В момента с такива разполагат една четвърт от училищата. Отделен е въпросът доколко тези кабинети се използват от учениците, защото има случаи да стоят заключени, отбеляза Клисарова.

 

Другата спешна мярка, която ще бъде приложена още през тази година, е допълнителна извънкласна дейност, която ще бъде практическа, а не учене. Като пример Клисарова даде екскурзия до София, за да видят децата какво е метро или пък влак.

 

Няма как да решиш задача, ако не знаеш какво представлява това, допълни образователният министър. По думите ѝ, колкото и да звучи невероятно, при посещението си неотдавна в Девня тя разбрала, че има 15-годишни ученици, които не се били качвали на влак и не знаели какво е това.

 

За целта се предвижда да бъдат отпуснати 4.3 млн. лв. допълнително за провеждането на такава извънкласна дейност на училищата, каза Клисарова.

 

Учители по математика са предложили наред със задължителните задачи да има и помагало, което да показва на учениците как наученото може да се приложи в живота.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество