Български университет изгони световно признат лектор, награден от НАСА

Катедрата по неврология в "Медицинския университет" реши да прекрати преподавателската дейност на проф. Огнян Колев

Росен Плевнелиев проф. Огнян Колев

Скандален случай с отлъчване от родната академична общност на международно изявен български учен разтърси Медицинския университет във вторник.

Катедрата по неврология на Медицинския университет – София (МУ) не е одобрила продължаването на преподавателската дейност на работещия в НАСА български учен отоневролог проф. Огнян Колев заради навършване на 65-годишна възраст, научи Mediapool.

Професорът е зам.-директор на Многопрофилната болница по неврология и психиатрия "Св. Наум“. През 2014 г. той получи награда от НАСА за 22-годишния си принос за изследователската програма на американската агенция за космически полети, а преди броени дни - на 14 март 2017 г., е получил покана да изнесе лекция в престижния университет "Джонс Хопкинс“ в САЩ.

Проф. Колев е и носител на високото държавно отличие - орден „Св. Кирил и Методий“, връчен му през юли 2015 г. от президента Росен Плевнелиев „за особено значими заслуги за развитието на българската и световна наука в областта на медицината“.

Постиженията на Колев обаче не са натежали при гласуването на продължаването с една година на преподавателската му дейност в МУ на катедрения съвет на 21 март. Удължаването на контракта му е отхвърлено с 18 гласа "против“ и 2 невалидни, докато гласовете "за“ са били 17.

Според Кодекса на труда университетът може да прекрати трудовия договор на професор при навършване на 65-годишна възраст. Според Закона за висшето образование обаче по предложение на катедрения съвет, след решение на академичния съвет, трудовият договор на професор може да бъде удължен за срок от една година, но за не повече от три години. Именно подобно удължаване е отхвърлено на съвета във вторник.

Колеги на Колев: Решението е несправедливо

"Наистина има такова решение“, потвърди пред Mediapool деканът на Медицинския факултет проф. Иван Митов. Той заяви, че съжалява за решението и ще постави въпроса на декански и факултетен съвет. По думите му законът и правилникът на университета е такъв, че ако решението за удължаване се блокира още на ниво катедра, то няма как да стигне до гласуване на факултетен и академичен съвет, така че на този етап не е ясно дали може да се направи нещо по случая.

"Според мен има дискриминация в това, че асистентите могат да продължат да работят до 70-75-годишна възраст, а за професорите и доцентите има ограничение“, каза проф. Митов. По думите му до решението от вторник се е стигнало заради "отношения, създадени в катедрата“.

"И трите изказвания за проф. Колев по време на катедрения съвет бяха положителни, но изведнъж се стигна до този странен резултат“, коментира проф. Марин Даскалов, член на Катедрата по неврология и бивш зам.-декан на Медицинския факултет.

"Проф. Колев е водещ български учен в направлението "Отоневрология“, с международна известност, публикации в издания с висок импакт фактор. Има научно сътрудничество с НАСА, изнасял е лекции в редица университети в чужбина и е съдействал за организиране на лекции у нас на учени от Германия, САЩ, Франция и Швеция. Той допринася за авторитета не само на нашата катедра, но и за рейтинга на университета, за който са важни публикациите в списания с висок импакт фактор“, коментира още проф. Даскалов. По думите му е необходима промяна в правилника, така че подобни решения да се взимат след гласуване на три нива – катедрен, факултетен и академичен съвет.

"За мен това решение е безобразие и е безкрайно обидно. Става въпрос за изключително изявен учен, работил експериментални проучвания в НАСА“, коментира и проф. дмн Силвия Чернинкова, която е член на катедрата и на факултетния съвет. По думите ѝ решението е немотивирано, изключително несправедливо и по-скоро става дума за лични отношения, отколкото за обективни критерии. Проф. Чернинкова твърди, че подобно отхвърляне не е прецедент, защото в миналото по подобен начин е отстранен бившият шеф на катедрата проф. Пенко Шотеков.

Ректорът на МУ проф. Виктор Златков, както и председателят на Катедрата по неврология проф. Лъчезар Трайков не бяха открити за коментар.

Професорът изследва космическата болест

Научните експерименти на проф. Колев разкриват механизмите, определящи поведението на астронавтите в критични ситуации на полет. Той изследва космическата болест и различните реакции на организма на астронавтите в състояние на безтегловност.

През 2014 г. е награден от НАСА със "сертификат за върхови научни постижения“ за 22-годишния си принос за изследователската програма за космически полети. През 2004 г. пък получава грамота-похвала от Министерството на отбраната на САЩ като съвместен ръководител на научни проекти и сътрудничество с НАСА, за научен принос в подобряване на ориентацията в пространството.

Освен в Космическия център на НАСА в Хюстън Колев е работил в Тексаския университет в Галвестон, САЩ, в Мюнхенския университет, Германия, във Военноморската авиационна база - Пенсакола, САЩ. Специализирал е, работил е и е извършвал съвместни научни изследвания в областта на невронауките в Харвардския университет – Бостън, във Фрайбургския университет, Германия, в Колеж де Франс, Париж и др.

Изнасял е лекции и семинари в НАСА, Космически център–Хюстън, Харвардски университет и МIТ - Кембридж, САЩ, Мюнхенския университет, Фрайбургския университет, Линчопингския университет, Швеция, Колеж де Франс, Кралски Колеж – Лондон.

През 2015 г. професорът получава две награди за научна и преподавателска дейност от Медицински университет – София.

Споделяне

Още от Бизнес