Български военни участват във военни учения в Украйна

Български военни участват във военни учения в Украйна

Украйна и САЩ започнаха военни учения, в които участват още 16 страни, включително България, в западната част на Украйна, съобщи Франс прес.

Маневрите "Рапид трайдънт" ще продължат до 31 юли, а целта им е да се демонстрира международна подкрепа за военната операция на Киев срещу проруските сепаратисти.

В началото на церемонията по откриването на ученията, под звуците на химна на САЩ, двама американски войници издигнаха националния си флаг на стадиона на големия украински военен полигон Яворив, недалеч от границата с Полша.

След това двама украински войници издигнаха украинското знаме. Украинският и американският командващи направиха преглед на войсковите части - общо около 2000 военни от 18 държави, които ги приветстваха на своите езици.

В ученията ще участват танкове, а американски хеликоптери ще прелитат над зоната на маневрите, което рискува да предизвика гнева на Русия.

"Маневрите обединяват за пръв път 18 държави. Това показва широката подкрепа, с която се ползва Украйна в борбата си за свобода и суверенитет", каза украинският командващ, полк. Олександър Сивак.

В ученията ще участват 675 украински войници, някои от които са воювали в зоната на конфликта в Източна Украйна. Те "ще споделят опита си с украинските и чуждестранните си другари", каза Сивак, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?