Български военни уплашили трима талибани и спасили летището в Кандахар

Български военнослужещи предотвратиха опит за преминаване през охраняваната зона на летище "Кандахар" в Афганистан, съобщи прессцентърът на министерството на отбраната.

Три въоръжени лица в 22.25 ч. местно време се доближили до оградата на охраняваната зона на летище "Кандахар". Часовите от българския контингент обаче предприели действия съгласно Стандартните оперативни процедури и предотвратили опита за преминаване през охраняваната зона. В съобщението на военното министерство не се уточнява какви са стандартите.

След предприетите действия нарушителите се оттеглили без да употребят оръжие.

Това е втора подобна проява на българските военни, която става публично известна.

По-рано във вторник летището пък е било подложено на ракетна атака с една ракета. Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети. В началото на август български военни отразиха атака на талибаните срещу летището в Кандахар. Тогава срещу летището беше извършена наземна и ракетна атака.

Преди дни пък от МО рапортуваха, че българските военни в Кабул успяли да опазят летището в града от пияни афганистанци.

Около 300 българи охраняват вътрешния периметър на летището в южната провинция Кандахар, сочена за бастион на талибаните. През януари четирима български военнослужещи бяха ранени при ракетна атака срещу летището. Инцидентът стана докато в базата на посещение беше тогавашният военен и сегашен външен министър Николай Младенов. През юни пък пострада български военен в Кабул, който падна от наблюдателен пункт на летището в града по време на изпълнение на задълженията си.

България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с около 530 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. В това число влизат и български военни медици. До края на годината в мисията ще се включат още около 70 българи – инструктори, лекари и други.

Насилието в Афганистан достигна най-високо ниво за последните двете години. Миналия месец бяха убити най-много чуждестранни военнослужещи от началото на операцията през 2001 година.

На този фон министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че следващата година започва подготовка на боен батальон от около 700 души и евентуално през 2012 г. той може да бъде разгърнат в Афганистан.

За да стане това, е нужно политическо решение, което ще бъде обсъдено включително и в Народното събрание. В момента няма никакви сигнали от управляващата партия, че би подкрепила подобно силно непопулярно решение, свързано с допълнителното изпращане на български военнослужещи в Афганистан и сериозното увеличаване на риска за тях.

През 2011 година не се предвижда увеличение на българското участие в Афганистан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят