Български войници в Кандахар застреляха афганистански войник, открил огън по тях

Сред българските военни няма пострадали

Български войници в Кандахар застреляха афганистански войник, открил огън по тях

Афганистански войник е застрелян от български войници в базата в Кандахар, след като откри огън по тях, съобщи афганистански военен говорител, цитиран от Асошиейтед прес в понеделник.

Войникът започнал да стреля по войниците в базата на натовските сили от охранителната вишка, след което българските войници отвърнали на огъня и го убили, заяви полк. Мохамад Мохсин, говорител на афганистанската армия в Кандахар. Нападателят бил от северната провинция Тахер.

Говорител на коалиционните сили, американският майор Джейсън Уагонър, потвърди пред АП, че имало инцидент в Кандахар, като подчерта, че няма убити войници от НАТО, но не даде повече подробности.

От Министерството на отбраната съобщиха, че български военнослужещи от един от тренировъчните тимове са били обстреляни с леко стрелково оръжие в 9.20 часа българско време при придвижване от базa "Hero" към база "Lindsey" в Кандахар. Стрелецът бил облечен в афганистанска военна униформа. Българските военнослужещи са отговорили на стрелбата и са неутрализирали нападателя.

Няма пострадали български военнослужещи при инцидента в Кандахар, съобщи пред БНР генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ съвместното командване на силите.

"Очаквано беше във връзка с празниците да се засилят действията на противостоящите сили, движения, талибани и други, като се очакваха атаки както в столицата Кабул, така и в района на Кандахар, който е най-близо до пакистанската граница. Своевременната информация, която имахме, беше изпратена до националния командир и до заместник националния командир в Кандахар с препоръки какво трябва да се изпълнява при повишаване на напрежението в този регион. И както виждате, те досега ги изпълняват. Слава Богу, личният състав е жив и здрав", каза генерал-лейтенант Самандов.

Попитан дали инцидентът е част от вчерашните нападения в Афганистан, той отговори: "Мога само да предположа, че тази офанзива, която се проведе вчера в Кабул, в столицата, с тези действия на 12 различни места в различните градчета около Кабул и след това и тази атака, която днес се проведе в Кандахар, предполага, че всичко това е предварително планирано, замислено и свързано от противостоящите сили."

В момента в Афганистан служат около 620 български военни, които най-вече изпълняват задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар.

България обяви, че ще изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души.

През 2012 година ще бъде изтеглен само българският медицински екип в Херат, в началото на 2013 ще бъде бъде върната охранителната рота в Кабул, а най-опасното българско участие – охраната на летището в Кандахар - ще бъде прекратено до края на 2014 г.

След 2014 г. се предвижда само участие в процеса на обучение и подготовка на афганистанските национални сили за сигурност чрез екипите за връзка и обучение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?