Българските авиокомпании очакват растеж през тази година

Българските авиокомпании очакват растеж през настоящата година, въпреки негативното влияние кризата в Украйна и санкциите срещу Русия, чийто ефект все още бил неизвестен. Това обяви асоциацията на българските авиопревозвачи в неделя.

През миналата година българските авиокомпании са били на печалба, като са превозили по редовни линии повече пътници спрямо 2013-та.


С 9 на сто повече пътници или над 970 хиляди души са превозили българските авиокомпании през летищата София, Варна и Бургас за миналата година. Ръстът на сектора в България се движи съобразно световните тенденции, коментира Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании.


"Българска гражданска авиация представлява наистина един доста бързо нарастващ пазар. За десет години - от 2005 година до 2014 година, превозите от и до българските летища са нараснали от 5 милиона на 7 милиона и 800 хиляди", заяви той, цитиран от БНР.

Почти 80% от пътниците от и до България обаче предпочитат чуждестранни редовни и нискотарифни авиокомпании и българските превозвачи признаха, че конкуренцията е силна.

Войната в Украйна и икономическите санкции в Русия карат сектора да очаква проблеми тази година, каза главният секретар на Асоциацията капитан Йовко Йоцев: "Все още нямаме данни за това точно в какъв размер ще бъде ефектът на кризата в Украйна и частично и проблемите в Русия, но можем да потвърдим, че негативно влияние ще има".

Споделяне

Още от Бизнес