Българските деца са на 6-о място по затлъстяване в Европа

Българските деца са на 6-о място по затлъстяване в Европа

Българските деца са на шесто място в Европа по затлъстяване, а също и сред първите по сърдечно-съдови заболявания, алармира доц. Светослав Ханджиев на форум в Добрич, цитиран от БНР в понеделник.

 

Като причини за черната статистика той посочи това, че децата не спортуват достатъчно и се хранят нездравословно. От изследвани над 6000 деца, само 1/3 консумират мляко и млечни продукти във физиологичните норми. Освен затлъстяване, сред децата се срещат и хранителни разстройства като анорексия.

 

"Истинското предпазване от болестното свръхтегло започва в пренаталната възраст“, посочи доц. Ханджиев. "Ако една бъдеща майка не желае нейното дете да бъде дебело, после да боледува от захарен диабет, от високо кръвно налягане и други сърдечносъдови заболявания, не бива теглото ѝ, по време на бременността, да се увеличи повече от 15-16, максимум 20 килограма.“

 

През май 2014 година у нас ще се проведе световен конгрес по затлъстяване, а в курорта Албена - второ по рода си училище за здраве, съобщи доц. Ханджиев, който е ръководител на проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?