Българските евродепутати протестират срещу присъда на македонски съд

Българските евродепутати изпратиха до Европейската комисия декларация в защита на македонския гражданин с български паспорт Мирослав Ризински, който излежава присъда в македонски затвор, съобщиха от групата на българските социалисти в ЕП.

Декларацията обаче е подкрепена от българските евродепутати от всички парламентарни групи. Изпратена е до европейските комисари по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг и на разширяването Щефан Фюле.

Българските еводепутати посочват, че са единни в позицията си, че в Македония се провежда последователна политика по сплашването на всички, които държат на своя български произход.

Ризински е един от ръководителите на Българския културен клуб-Скопие (БККС). Той бе арестуван за получаването на подкуп от 6000 евро. Според обвинението в качеството си на служител в Бюрото за стопански неразвити райони получил подкупа, за да придвижи напред плащане по проект. Според Ризински и защитата му обаче той е станал жертва на постановка.

Ризински бе и един от пострадалите при хулиганското нападение на панихидата за Мара Бунева през януари 2007 г..

"Българските членове на Европейския парламент сме дълбоко убедени, че присъдата на г-н Ризински е постановена на политическа основа, за което говорят многобройни факти от неговото дело. Подобна политика на целенасочено потъпкване на определено национално самосъзнание не отговаря на принципите на Европейския съюз", се посочва в декларацията на българските евродепутати.

Това е вторият случай на оспорване на решение на македонски съд от българска страна. Случаят "Спаска Митрова", който има битов характер, бе експониран обилно в македонски и български медии, като двете страни взаимно се обвиняваха в политизирането му. Самата Митрова също се възползва от него, като впрегна българското си гражданство в опити за решаване на въпроса с попечителството над дъщеря си. Тя бе в македонски затвор с тримесечна присъда, защото не е осигурила на бившия си съпруг достъп до шестмесечната им дъщеря.

"Мирослав Ризински и Спаска Митрова (чиито права бяха драстично нарушени, за което вече информирахме комисар Фюле) са двама души, граждани на Европейския съюз, използвани за назидание на всеки самоопределящ се като българин в Македония. Ние смятаме, че подобна политика на целенасочено потъпкване на определено национално самосъзнание не отговаря на принципите на Европейския съюз", се посочва още в декларацията на българските евродепутати.

Те призовават Европейската комисия да проведе разследване по случая и да вземе отношение по него, както и да призове властите в Скопие да разрешат трансфера на Мирослав Ризински за излежаване на присъдата в България, "което е негово право по силата на Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица".

В защита на Ризински вече има създаден инициативен комитет, а над 5 000 души са обявили във Facebook желание случаят да получи справедливо решение.

Споделяне

Още от България