Българските фермери остават без ранно плащане на евросубсидията

Българските фермери остават без ранно плащане на евросубсидията

Българските фермери няма да могат да се възползват от по-ранното плащане на евросубсидиите за 2009 г., за които Европейската комисия през лятото реши, че може да започнат да се дават на земеделските стопани в общността от 16 октомври вместо от 1 декември. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните в четвъртък.

Изтеглянето на директните плащания за обработване на единица площ бе одобрено от ЕК като вид антикризисна мярка за селските стопани, които да получат по-рано свежи средства в условията на финансовата криза, високите разходи за производство и ниските цени на продукцията.

Плащането от 16 октомври трябваше да е до 70% от размера на помощта по заявленията за подпомагане по схемата за единно плащане за площ, а след 1 декември фермерите да получат и остатъкът. Изаскване на ЕК бе по-ранното изплащане да става само след окончателното приключване на проверките на земеделските стопани дали са изпълнили условията за допустимост.

Това за България не може да стане в уречения срок, тъй като предишното ръководство на Министерството на земеделието и храните не е осигурило навреме актуализация на ортофото картата на страната, чрез която става заявяването на субсидията и след това се правят проверките за допустимост, обясниха от агроведомството.

Срокът за подновяването на цифровата карта с 40 на сто бе 30 септември 2009 г., но процесът реално ще приключи в края на ноември, защото старото ръководство на агроведомството не бе организирало самолетното заснемане на площите за октуализация. Това принуди новото правителство спешно да купи сателитни снимки от германска компания, за да попълни базата данни с нови изображения

Така реално бяха спасени 700 млн. лв. директни субсидии за българските фермери за тази година, макари да не могат стопаните да се възползват от по-ранното им изплащане.

Производителите ще си получат средствата от декември и ние работим по екшън план за актуализиране на ортофото картата, обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България