Българските фирми да си търсят партньори в Ирак за участие в търговете

Българските фирми, които искат да участват в търговете за следвоенното възстановяване на Ирак, обявявани от американската компания Бехтел, трябва да потърсят иракски партньори. Това съобщи днес съветникът на вицепремиера Николай Василев Марио Ал-Джебури. В сряда американската строителна компания, която спечели основния договор за възстановяването на страната, обяви, че ще избира предимно иракски фирми като подизпълнители за своите поръчки. Бехтел вече подписа първия си договор за подизпълнител с иракската компания Ал Буния трейдинг къмпани. Бехтел получи от американската Агенция за международно развитие договор на потенциална обща стойност от 680 милиона долара, от които до момента е упълномощена да изразходи не повече от 147 милиона.

Марио Ал Джебури участва в конференцията "Да се прави бизнес с Ирак", организирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) в йорданската столица Аман, съобщи министерството на икономиката.

Според съобщението йорданските фирми, които са се запознали с български компании при предишното си посещение миналата седмица, "проявяват огромен интерес към по-тясно сътрудничество за съвместно участие в търговете за следвоенното възстановяване на Ирак".

Световната здравна организация обяви, че в момента Ирак изпитва остра нужда от ваксини, антибиотици и материали за първа медицинска помощ, съобщи още Ал-Джебури. Всички продоволствия на СЗО се складират в Аман, тяхното качество се проверява и от там те се изпращат за Ирак.

В края на октомври или в началото на ноември т.г. ще се проведе и голяма инвестиционна конференция в Багдад, организирана от американския Център за реконструкция и хуманитарна помощ (Office of Reconstruction and Humanitarian Assistance). Целта на форума е да бъдат събрани на едно място инвеститори и компании, които да участват в изграждането на следвоенен Ирак. Прогнозите са до 10 г. в Ирак да бъдат инвестирани между 200 млрд. и 600 млрд. долара.

Този месец Бехтел планира да проведе семинар за иракски фирми, на който да им представи условията си за възлагане на поръчки. Най-големият от подизпълнителските договори, който фирмата вече е сключила, е с американската компания Грейт Лейкс Дредж енд Док Ко. - за прочистване на единственото иракско дълбоководно пристанище Ум Каср.

Още от Бизнес