Българските фирми не са засегнати от глобалния данък печалба от 15%

Под ударите му може да попадат около десетина международни компании, работещи у нас

Асен Василев, министър на финансите

Новият глобален данък печалба от 15% за големите международни корпорации, за който се разбраха лидерите на Г7 да бъде въведен, няма да засегне българските фирми.

Под ударите му може да попаднат около десетина международни компании, работещи у нас - големите търговски вериги и ИТ фирми. Така министърът на финансите Асен Василев опроверга твърденията на ГЕРБ, които обвиниха служебното правителство, че иска да вдига данъците.

Кабинетът на Стефан Янев подкрепи идеята на Г7 за повишаване на корпоративния данък в България на 15%, при 10% сега. Решението е взето на правителственото заседание на 30 юни, като е присъствало под номер 17 в дневния ред. "Взето е еднолично решение, без обществено обсъждане, без тристранки, без оценка на ефекта на въздействие", обяви Тома Биков.

"Днешните спекулации на политическа партия за предстоящо вдигане на корпоративния данък с 50% са пълна глупост и целенасочени лъжи в условията на предизборна кампания" - така Асен Василев нарече твърденията на ГЕРБ.

На 1 юли България се включи в групата от 130 държави, които подкрепиха реформа на начина, по който да се облага дейността на големите транснационални корпорации.Идеята се обсъжда от 4 години и поне още толкова ще са необходими за да бъде приета и да влезе в сила, прогнозира Асен Василев.

Лидерите на най-развитите страни в света се договориха за най-голямата данъчна реформа на срещата на върха във Великобритания през юни. Сега предстои споразумението да отиде за политическо одобрение на срещата на Г20 във Венеция, която е следващата седмица. Плановете са новият глобален данък да стане факт през 2023 г., но Василев е скептичен, че това е възможно да се случи предвид тромавата бюрократична процедура.

Бившият социален министър Деница Сачева поясни, че ако това решение се вземе, от бизнеса у нас ще се вземат 1.25 млрд. лева, без да отговори на въпроси как е направила сметката. Томислав Дончев пък поиска всички партии да кажат мнението си по темата, а обяснение да даде и президентът Румен Радев, който беше определен като "принципал на правителството".

Вместо Радев обаче на обвиненията на ГЕРБ отговори финансовият министър. "Неспециалисти са се опитали да коментират теми, които не разбират", каза той по повод изказването на ГЕРБ.

Позицията на страната ни е свързана с инициативата на големите държави да наложат минимална данъчна ставка на транснационалните компании – по Стълб 1 с годишни обороти над 20 млрд. евро и по Стълб 2 - с обороти над 750 млн. евро и при условие, че тези компании нямат солидно присъствие в държавата, където данъчната ставка трябва да бъде наложена.

Това означава, че ако една чужда компания работи в България и има обороти над 750 млн. евро и по-малко от 25% от нейните работници, нейните активи или общата сума, която плаща на работниците си, е в България, в бъдеще тя може да подлежи на такава ставка, ако съответната друга държава е приела това решение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, каза Василев.

Според него налагането на глобален данък "евентуално в бъдещето" означава, че това е процес, който ще се развива във времето. Т.е. трябва да се мине през решение на ЕК и директиви на ЕС, които да се приемат, и съответно те да бъдат въведени в законодателството на национално ниво. Засега това е израз на предварителната нагласа на държавите, които са обсъдили инициативата.

"Ако сте българска компания, това не се отнася за вас, защото дори и да имате 750 млн. евро оборот, това зависи от чуждата държава, в която работите, а не от решението на България. Ако сте международна компания, която е под 750 млн. евро оборот и работите в България, това не се отнася за вас. Ако сте международна компания, която е с над 25% от дейността в България, това също не се отнася за вас" - така Василев описа как евентуалният глобален данък ще се отрази на бизнеса у нас.

Финансовият министър повтори позицията, която застъпва, че корпоративният данък в България трябва да остане 10 процента.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?