Българските фирми също са заразени от бюрократизъм

Българските фирми също са заразени от бюрократизъм

Оказва се, че бюрократизмът в България не е присъщ само на служителите в държавната администрация, но и на работещите в частния бизнес, сочи проучване на Икономическия институт на БАН за фирмената култура в страната, оповестено в четвъртък.

Според изследването 68 на сто от анкетираните частни служители смятат, че за налагането на дисциплина на работното място не може да се разчита само на съзнанието на хората, а са необходими и административни мерки от страна на ръководството. В същото време повечето от запитаните посочват, че шефовете сами са си виновни за немарливостта на служителите си, тъй като в масовия случай формално изпълнените задължения от персонала не се санкционират.

Констатирана е и висока степен на недоверие на фирмено равнище – над 70%. В същото време 57 процента от анкетираните служители посочват, че вярата в мениджмънта на фирмата им е донесла разочарование.

Като най-честа причина за общата неудовлетвореност от работата се изтъкват както неприятната атмосфера, така и ниското заплащане, но едва 30 на сто от запитаните са склонни да сменят често службата си. Според ръководителя на проучването д-р Аделина Миланова това говори за проява на тревожност, което е типична черта за българина.

Според изследването във фирмите се наблюдава властова дистанция между ръководители и подчинени. Обяснението е, че на първо място служителите се интересуват какви са отношенията им с началниците, а след това от конкретната работа. Повечето от тях си представят идеалния шеф като “доброжелателен, добронамерен и грижовен”, но за да се утвърди като лидер, той трябва да е добре образован и възпитан, посочват анкетираните.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?