Българските фирми в строежа на АЕЦ “Белене” ясни до май

Българските фирми в строежа на АЕЦ “Белене” ясни до май

До месец май 2007 г. ще бъде завършен изборът на българските строителни и монтажни фирми, които ще участват като подизпълнители в строежа на АЕЦ “Белене”, съобщиха за Mediapool от прес офиса на “Атомстройекспорт” в сряда. Руската компания бе избрана за изпълнител на проектирането, построяването и пускането в експлоатация на втората българска атомна централа. .

При подписването на предварителното споразумение за строежа на мощностите в края на ноември 2006 г., президентът на “Атомстройекспорт” Сергей Шматко заяви, че до края на годината ще бъдат избрани българските участници в проекта, които ще получат около 30 процента от дейностите, свързани с проекта „Белене”.

Предстои да се водят още разговори с фирмите от списъка на потенциалните подизпълнители, изборът трябва да приключи до подписването през месец май на основния договор с НЕК за строежа на централата, съобщиха от руската компания.

Сред българските фирми, подали документи за партньорство с руската компания, са “Риск инженеринг”, “Енемона”, “Енергоремонт холдинг”, “Енергоконсулт”, “Енергостроймонтаж инженеринг”, Ен Про консулт”, “Атоменергопроект”, “Евростарт” и други, обявиха миналата пролет от “Атомстройекспорт”. Тогава от компанията, одобрена по-късно за изпълнител, обясниха, че ще се реши кои да са подизпълнителите, след като на всеки кандидат се извърши одит за неговите възможности да поеме изработването на част от оборудването за бъдещата централа, да извърши подемно-транспортни дейности и монтажа на някои системи.

Миналия понеделник е започнала оценката на доставеното на площадката на бъдещата АЕЦ “Белене” оборудване, за което “Росатом” като акционер в “Атомстройекспорт” обеща да купи съоръженията непригодни за използване за изграждането на третото поколение ВВЕР-1000. Обединен комитет по оценката, който направи анализ на оборудването, трябва да приключи работа до 15 април 2007 г. и да даде своите препоръки кое оборудване да бъде интегрирано в проекта и кое да бъде продадено, допълниха от изпълнителя на проекта.

Ежеседмично се водят преговорите с НЕК по основния договор за строежа на централата. В близките три месеца ще бъдат разработени основните процедури по управлението на проекта, казаха още от “Атомстройекспорт”.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?