Българските фирми: Замразените цени на храните отменят пазарната икономика

Тримесечният мораториум обслужва само интересите на търговските вериги, смятат производителите

Българските фирми: Замразените цени на храните отменят пазарната икономика

Против споразумението на земеделския министър Мирослав Найденов с три търговски вериги за замразяване на цените на десет основни стоки, произведени в България, за три месеца, се обяви и Съюз "Произведено в България" в понеделник, след като миналата седмица това сториха от Българската стопанска камара и партиите ДСБ и БСП.

От организацията коментират, че тази мярка на практика отменя пазарната икономика в страната, тъй като ограничаването на конкуренцията с държавна санкция е във вреда на българските производители и само ще задълбочи и без това сериозно изкривените взаимоотношения между производители и търговци у нас.

 

Според съюза веригите се приложат замразяването на цените за своите собствени "бели марки”, които предимно съставляват формираната кошница от десет продукта и които и без това са на много по-ниски цени от същите стоки на други фирми.

 

Към настоящия момент около 50% от крайната продажна цена формира брутната печалба на веригите, посочва организацията. Тя допълва, че прокламираното "фиксиране на цени в полза на потребителите” ще доведе до нови фалити на български производители, до ново увеличение на безработицата и свиване на потреблението.

 

Съюзът призовава правителството да не се отклонява от принципите на пазарната икономика и реалната защита на конкуренцията. "Ние продължаваме да недоумяваме как след като три години КЗК разследва картела между големите търговски вериги накрая го отрече и направи писмено споразумение с тях, а въпросните търговски вериги не бяха санкционирани", пише още в становището.

 

Вместо да замразява цените, държавата да вземе мерки за пълно изсветляване на производството и търговията с храни у нас чрез задължително регистриране по ДДС на всички опериращи в тази сфера, призовават производителите. Според техните оценки в момента приблизително половината от операторите с храни сега не са регистрирани по ДДС, от което губят както бюджетът на страната, така и коректните производители, търговци и потребителите.

 

Организацията призовава още за равностоен контрол върху качеството на вносни храни, продукти и суровини, както е за българските стоки. Според нея няма друг път към повишаване на доходите на българските граждани, освен развитието на производството на стоки и услуги в страната. Няма ефективна борба с безработицата извън подобряването на условията за производство и търговия в страната предимно чрез ограничаване на монополите и стриктно налагане на правилата на честната и свободна конкуренция и равнопоставеност, смята още Съюз "Произведено в България".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес