Българските и френските спецслужби засилват сътрудничеството

Румяна Бъчварова, сн. БГНЕС

Вътрешните министри на България и Франция Румяна Бъчварова и Бернар Казньов подписаха съвместна декларация за засилване на сътрудничеството между специализираните служби на двете държави.

"Подписването на съвместната ни декларация е доказателство за високото ниво на сътрудничество между службите на България и Франция. Само за няколко месеца, след посещението ми през април, успяхме да изработим и да съгласуваме тази важна рамка на нашето взаимодействие", каза в Париж вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от пресцентъра на МВР.

Двамата министри откроиха подписването на декларацията като важна стъпка в съвместната работа по линия на сигурността. Тя дава насока за основните области на засилване на сътрудничеството между полицейските служби на двете страни, отговарящи на съвременните предизвикателства пред националната и международната сигурност.

Преди подписването двамата министри проведоха работна среща по въпросите на сигурността, миграцията и борбата с тероризма. Обсъдени бяха основните актуални предизвикателства пред сигурността и конкретни възможности за засилване на взаимодействието и информационния обмен в борбата с трафика на нелегални мигранти, противодействието на тероризма и радикализацията и трафика на оръжие.

В Съвместната декларация за намерения между двамата министри относно засилване на сътрудничеството в областта на вътрешната сигурност между техните специализирани служби, като приоритетна област на сътрудничество е включен и обменът на опит във връзка с подготовката на българското председателство на ЕС през втората половина на 2018 г., се казва в съобщението на пресцентъра на МВР.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?