Българските и гръцките евродепутати скептични, че Македония ще получи дата за ЕС

Най-скептични по въпроса дали Македония може да получи дата за преговори с Европейския съюз са някои гръцки и български евродепутати. Това съобщи скопският вестник "Дневник", позовавайки се на анкета сред над 100 членове на Европейския парламент.

 

Някои от евродепутатите са оптимисти, като докладчика за Македония Ричард Хоуит, който обяви, че на 8 април Европарламентът ще гласува положителен доклад за страната и ще препоръча започване на преговори. Други припомнят, че евродепутатите редовно препоръчват разширяване на ЕС, но решението е в ръцете на държавите членки, които трябва да постигнат единодушие по въпроса. Не липсват и такива като германския евродепутат Клаус-Хайнер Лене от Европейската народна партия, който казва, че не е запознат с проблема и няма информация по темата.

 

Най-големи скептици са евродепутатите от Гърция и България, които казват, че Македония трябва да изпълни допълнителни условия, за да убеди страните членки, че е готова за започване на преговори, отбелязва "Дневник", цитиран от БТА.

 

Вестникът цитира Ивайло Калфин, който казва: "Моето лично желание е да се приеме положително решение, но за да стане това, очаквам македонското правителство да бъде изключително активно в убеждаването на членките на ЕС, че са изпълнени всички условия." Евгени Кирилов пък коментирал кратко, че на този етап всичко е в ръцете на македонските власти и развитието на събитията зависи от тях.

 

Според гръцката евродепутатка Елени Копа не е реално да се очаква Съветът на ЕС да даде на Македония дата за преговори.

 

"Бих подкрепила решение на Съвета, което ще отрази реален напредък в решаването на въпроса за името и изпълнение на критериите за членство. За съжаление, неотдавнашната политическа криза в Бившата югославска република Македония привлече голямо внимание и повдигна много въпроси за функционирането на демокрацията в страната", смята Копа.

 

"Дневник" отбелязва, че някои от евродепутатите в своите отговори споменават България като държава, с която Македония трябва да реши спорните си въпроси.

 

"Македония трябва да намери дипломатично решение по проблемните въпроси, което ще бъде приемливо за всички - и за Македония, и за Гърция, и за България", посочва чешкият евродепутат Павел Поц, като подчертава, че добросъседските отношения, базирани на взаимно уважение и приятелство, засега са главната пречка за преговори с Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани