Българските и румънски имигранти в Германия рязко са се увеличили

Имиграцията от Румъния и България към Германия е нараснала с 80 процента в началото на годината, съобщава германският вестник ТАЦ, позовавайки се на първонаначални данни на Института за изследване на трудовия пазар и заетостта.

В началото на годината отпаднаха ограниченията за участие на гражданите на двете страни на германския трудов пазар, припомня изданието, цитирано от БТА.

Броят на българите и румънците в Германия се е увеличил с 9850 през януари. Месечната нетна имиграция спрямо януари 2013 година е нараснала с 80 процента. Броят на хората от двете страни, работещи в Германия, пък е скочил още по-силно - с 13 281 души.

"Новите възможности за работа се използват и от българите, и от румънците, които вече живеят в Германия", посочи пред Ройтерс Херберт Брюкер, експерт по имиграцията от изследователския институт към германската агенция по заетостта.

"Това води до по-ниска безработица и до това, че ние икономически печелим от по-високата заетост. По този начин намалява и тежестта, която би могла да възникне за социалната система", отбелязва експертът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа