Българските и руските спецслужби ще се грижат за сигурността на петролопровода

Българските и руските спецслужби ще формират обща работна група за гарантиране сигурността на петролопровода Бургас-Александруполис. За това са се договорили в Москва министърът на вътрешните работи Румен Петков и директорът на руската Федерална служба за сигурност (бивша КГБ) ген. Николай Патрушев, съобщи БНТ. Руското контраразузнаване изцяло е споделило оценката на българските спецслужби, че бъдещият петролопровод е потенциална терористична заплаха.

Независимо, че петролопроводът през България до Гърция е още на етап проект, работата за гарантиране на сигурността му вече започва. Според Румен Петков до десет дни в Москва трябва да пристигне експертна група, ще бъде организирана и тристранна среща между България, Гърция и Русия, посветена на безопасността на нефтения проект.

Русия има опит в охраната на стратегически енергийни обекти – атомни електростанции, нефтопроводи и газопроводи, и България е готова да се възползва от него. Според посланика ни в Москва Пламен Грозданов руската стратегия за безопасност на енергийни обекти е била представена и пред Групата на осемте най-развити държави. Американските и канадските спецслужби са дали висока оценка за много голям професионализъм на руската разработка, уточни Грозданов.

Според министър Петков, който разговаря в понеделник с ген. Патрушев в Москва, България е заинтересована и да обучава свои специалисти в Русия за охрана както на АЕЦ "Козлодуй", така и на бъдещата атомна централа "Белене". По думите на българския вътрешен министър, в преговорите му с ген. Патрушев е бил зачетен суверенитетът и на двете държави, откроени са общите интереси. От днес българският вътрешен министър ще носи часовник на руското контраразузнаване, а генерал Патрушев бе дарен с икона от дърво на Иван Рилски, предаде БНТ.

Ние сме заинтересовани да имаме обща политика относно сигурността на ключовия не само за трите държави петролопровод, който е голяма отговорност за българското МВР, коментира във вторник министър Петков пред българските медии. 

По-рано този месец в руския парламент бе внесен закон, който дава право на енергийните гиганти “Газпром” и “Транснефт” да създадат собствени въоръжени подразделения с големи правомощия. Задачата на двете армии ще е да охраняват производствените и транспортните съоръжения на компаниите.

Русия държи контрола върху Международната проектна компания за Бургас – Александруполис, където 51% от собствеността са на “Газпром”, “Транснефт” и “Роснефт”.

В Закона за доставките на продукция за федералните нужди е записано, че “особените подразделения на “Транснефт” и “Газпром” имат право да използват служебно оръжие и специални средства за обезпечаване на съхраняването на продукция за федералните държавни нужди, за охрана на обектите за нейното производство, преработка, съхраняване и транспорт, а също за съхраняване на друго имущество, необходимо за изпълнението на държавни договори, в това число и за неговото транспортиране”.

Начинът и видовете охрана ще се определят от самите компании съвместно с вътрешното министерство и ФСС. Армиите на двете компании ще могат да обискират граждани и коли, да използват оръжие не само на територията на пазените от тях обекти, но и извън тях. Служебното си оръжие ще могат да носят постоянно, защото по същия закон имат право да го използват при самозащита. Те ще имат право и да искат и бойно автоматично оръжие. Според предложените промени охранителите ще получават личното си оръжие от вътрешното министерство.

Такива правомощия нямат дори държавните банкови и финансови институции, писа руският в. “Независимия газета” във връзка със законопроекта.

Споделяне

Още по темата

Още от България