Българските ИТ-специалисти са сред най-младите в Европа

Специалистите но информационни технологии в Румъния и България са сред най-младите в сравнение със Западна Европа по данни, обобщени и обявени в сряда от софтуерната компания Axway.

 

Средната възраст на българските ИТ-специалисти е 30 години. За сравнение колегите им в Германия са средно на 45 години, а в САЩ – на 40 години. В европейски мащаб тези експерти са около 35-36-годишни, а в световен – 37-38-годишни

 

Средният професионален опит на специалистите в сектора в Германия например е 11 години, докато в България е малко над 5. В Европа и света също стажът средно е между 6 и 8 години, сочат данните на изследването

 

Съотношението на жени и мъже в сектора е приблизително 1:2.5 за повечето страни. За България е прави впечатление, че почти 40% от дипломираните ИТ-специалисти са жени, но заетите в сектора дами са едва 30%, защото повечето от тях избират друг сектор за реализация или преподавателска кариера. В същото време професията преподавател по информатика е феминизирана и 80% от тези учители са от нежния пол.

 

Основните умения за реализация в ИТ сектора като аналитично мислене, компютърна грамотност, техническа грамотност и др. започват да се придобиват още в начална училищна възраст според специалистите от Axway. Едновременно с това едва 4 от общо 40 школи за изпреварващо и извънкласно обучение предлагат изучаване на компютърни дисциплини.

 

"Само до 2015 година в Европа ще се търсят над 900 000 квалифицирани специалисти”, коментира Наташа Кумчева, директор човешки ресурси в Axway. Според нея по тази причина в България трябва да се популяризират ИТ-професиите в сектора.

 

От 6 месеца до една година отнема на дoбрите студенти да се обучат за работа в софтуерна компания и да стартират. Основната критика от страна на сектора към образованието е липсата на актуални практични знания и умения. Все повече учебни заведения предлагат високо технологични програми.

 

Най-често пътят на специалистите по техническа поддръжка, на системните администратори и на специалистите по качество на софтуера минава през стаж в местен интернет доставчик.

 

Софийският университет, Техническият университет в София и Нов български университет подготвят повечето от кадрите за програмисти и ръководители на проекти и част от кадрите за специалисти по качеството. Тенденция е за позициите ръководител проекти да се търсят кадри с богат житейски и професионален опит, особено добри комуникационни и лидерски умения. Икономическото образование при тези позиции може да е значителен плюс затова нерядко на тях се назначават и студенти от Университета за национално и световно стопанство. Според обявените програми и Софтуерният университет вече подготвя кадри за всички професии в сектора.

 

"Някои държави предприемат специални мерки по отношение на привличане на младите към високо-технологичните професии. Например в Румъния софтуерните инженери са освободени от 16% данък. Важно е и в България да има политика на кадрите в областта на високите технологии”, допълва Кумчева.

Споделяне

Още от България