Българските кандидат-студенти нямат пречки с дипломите за Германия

С наближаването на 15 юли - крайният срок, в който кандидат-студентите могат да подадат своите документи за следване в Германия - не стихват тревогите и спекулациите по въпроса валидни ли са дипломите на българските кандидати. И по- специално на последния випуск от езиковите гимназии, които са постъпили на обучение през 1998 г. и в чиито дипломи пише, че са уличи четири години. Някои родители вече заявиха намерението си да съдят министерството на образованието заради това, както и заради липсата на посочен среден успех от гимназиалното обучение.

По този повод Александър Андреев от радио Дойче веле направи проучване в някои от най-големите германски университети и установи, че опасенията на българските кандидат-студенти са неоснователни.

Той цитира разговора си с Улрике Еланаби от Академичната служба за чужденци към Техническия университет в Мюнхен, която категорично отхвърля твърденията, че тази година е обявен нулев прием за българи. Г - жа Еланаби опроверга и друго твърдение в българските медии: че Техническият университет категорично изисква среден успех в българските дипломи. Тя поясни, че само за 4 специалности в Техническия университет се изисква среден успех (например - за архитектура), докато в останалите се влиза без такова изискване. Все още не е ясно как ще бъдат допускани български кандидат-студенти без изчислен среден успех в дипломите за тези четири специалности, каза госпожа Еланаби, която обаче изрази надеждата, че службата по прием на студенти ще вземе решение сама да изчислява този среден успех.

Волфганг Мюлер от Кьолнския университет в Германия остана изненадан от въпроса вярно ли е, че вече има отхвърлени молби на български кандидат-студенти заради липсата на среден успех в дипломата.

"Досега не сме отхвърлили нито един български кандидат и изобщо не сме обработвали документи на кандидати от България за идния семестър. Възможно е просто да става дума за кандидат, който се е явил лично тук на консултация и му е било казано, че документите му са непълни. Иначе проблемът в България ми е добре известен. И понеже тази година в българските дипломи явно няма да има изчислен среден успех, то ще трябва ние да го изчислим. Не бива връщаме кандидатите само заради това", заявява Волфганг Мюлер.

Той предупреди кандидатите от България да не изчисляват средния си успех, защото това ще сторят службите в Кьолнския университет. А на въпроса кои предмети обхваща средният успех той каза: "На практика всички предмети. Разбира се, ние ще се ориентираме по това, което е било задължително в българските училища през последните години. И ще следваме начина, по който в България досега са изчислявали средния успех."

Волфганг Мюлер посочи още, че има много страни, в чиито дипломи по принцип не се вписва средният успех.

Споделяне

Още от България