Българските майки се вдигнаха в защита на децата в домовете

Българските майки се вдигнаха в защита на децата в домовете

Движението на Българските майки протестира във вторник пред Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и бяха първите, които изразиха масово общественото недоволство от пълната правителствена неангажираност за децата с проблеми, изоставени в специализирани заведения.

Около статина души излязоха да подкрепят протестеста на движението, който беше провокиран от излъчения преди близо месец филм на ББС за положението, в което се намират децата в дома за деца и младежи с умствена изостаналост в село Могилино, Русенска област. Над 3200 души подкрепиха в Интернет обществения протест в столицата.

Филмът “Изоставените деца на България“ показва систематични злоупотреби с децата с увреждания, обявиха от общественото движение на майките. Към тях се присъединиха и сродни обществени организации като “Пълна къща”, “Сдружение на настоящите и бъдещите майки“ и “Клуб на многодетните майки“. Според протестиращите социалните домове в България в момента приличат на концлагери, в които обаче липсва контрол върху директорите и персонала.

Скандирайки “Спете спокойно, деца, Масларова бди над вас“ и “Не убивайте децата“ протестиращите провокираха ръководството на социалното ведомство да се срещне с тях, за да обсъдят проблемите на децата. Представителите на протестиращите обществени организации бяха приети от зам.-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова.

От позицията на зам.-министъра за състоянието на тези специализирани домове, която беше представена по време на срещата с обществените организации, беше много трудно да се определи какво всъщност е отношението на принципала към проблема. Позицията варираше от полупризнания, полуоправдания и заявени твърди намерения в бъдеще време, че Министерството на труда и социалната политика ще „се погрижи”, „ще реши” и т.н. И за тази грижа отново ще се осланяме на надеждата за европейските пари, с които ще преструктурираме системата за грижа към децата, изоставени от родителите си. Зам.-министър Христова обясни, че Агенцията за социално подпомагане ще предложи проект за подобряване на живота на децата в специализираните институции по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. С него ще се кандидатства за 10 млн. евро финансиране от европейските фондове.

В Могилино от почти половин година не се настаняват деца, каза заместник-министърът. Въпреки че за този дом има препоръка още от 2004 година да се затвори, защото условията в него са неподходящи, той продължава да съществува. В края на септември 2006 година отново е направена оценка на условията, в които живеят децата с умствени увреждания там и отново е изготвено решение от междуведомствена комисия той да се закрие, но по настояване на община Две могили в него все още живеят 67 деца и младежи. Причината МТСП да отстъпи пред община Две Могили и да не затвори дома, според Иванка Христова е, че по това време социалното ведомство е работило по проект за създаване на модерен център от семеен тип в Две могили, но проектът, типично за българските условия, се е забавил, защото не се намерили пари за неговата реализация.

Христова поясни, че в момента изготвяли индивидуални планове за всяко от настанените в дома деца и младежи. От общо 67 заведени деца там, 37 вече са навършили 18 години и трябва да се намери друга форма за тяхното жизнено подсигуряване. Иванка Христова поясни, че през август са били изпратени писма до всички родители, за да проучат възможностите за включване на близките им в грижата по програмата “Личен асистент”, но за по-голямата част от тях са получили отказ от родителите да се включат за децата си.

Според заместник-министърът не са големи и шансовете за осиновяване на по-голямата част от децата, които са под 18 години, така че ще се търсят възможности за пребазиране на домове за изоставени деца в Русе или създаване на модерни центрове от семеен тип, отново в Русе.

Персоналът в дома в Могилино не е враждебно настроен към децата, но няма професионална квалификация, която се изисква за работа с такъв тип деца и това са му възможностите, коментира още зам.-министър Христова. Според нея, причината да не се намерят професионално подготвени кадри, въпреки че били търсени, е фактът, че община Две Могили е много малка и не разполага с подобни специалисти.

В дома в Могилино са децата с най-тежките увреждания, но проблемите не са само в този дом, признаха участниците в днешната среща. Според изнесените от зам.-министъра данни, през последните години се налага трайна тенденция за намаляване на децата, които живеят в специализираните домове. В края на 2006 г. те са били общо 8 653. Христова уточни, че спрямо 2005 г. децата и младежите, останали в специализираните заведения, са намалели с 1123 или с 11,5 процента, а спрямо 2004 година намалението било с почти 16 процента.

По време на представянето и обяснението на сухата и бездушна статистика обаче стана ясно, че голяма част от децата са излезли от домовете, защото са навършили 18 години, а не толкова заради прилагането на друг вид грижа, като осиновявания или влизане в приемни семейства. За тези човешки същества министерството повече няма грижа.

Правният център за ментални увреждания (Mental Disability Advocacy Center) със седалище в Будапеща съобщи във вторник, че е подал колективна жалба до Европейския комитет за социални права. Жалбата е счетена за допустима  и скоро ще бъде постановено  решение по нея, уточняват от МДАЦ, а целта и е да принуди българското правителство да вземе незабавни мерки по подписаната от него Европейска социална харта. От международната неправителствената организация уточняват, че заедно с Българския хелзински комитет ще търсят директна отговорност за нарушаването на правата на децата от българските институции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?