Българските медии да не участват в кампанията с карикатурите на пророка Мохамед

Посланиците на арабските и ислямски страни в София призоваваха българските медии да не участват в кампанията с карикатурите на пророка Мохамед, които бяха поместени в някои европейски вестници и предизвикаха силни брожения в мюсюлманските страни.

Декларацията на посланиците бе приета в петък среща в посолството на Ирак. Сред участниците в срещата бяха посланици на арабските страни, акредитирани у нас, както и посланиците на Иран, Афганистан, Турция, Индонезия.

Скандалът избухна след като първо датски вестник, а след това норвежко списание, европейски издания и дори един йордански таблоид публикуваха карикатури на пророка Мохамед. Докато в различни мюсюлмански страни се разрастват протестите срещу обидните, според ислямските разбирания, изображения на пророка, в европейските страни върви разгорещен дебат как да се съчетаят свободата на словото, от една страна, и религиозните вярвания – от друга.

Ислямската традиция не допуска никакви изображения на пророка Мохамед. Вестници в Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия публикуваха карикатурите в знак на солидарност към свободата на словото. 

На една от рисунките пророкът Мохамед е изобразен като атентатор, носещ тюрбан във формата на бомба. На друга е представен как държи меч, а очите му са покрити от черен правоъгълник.

Главният редактор на френския в. Франс Соар бе уволнен в четвъртък от издателя на вестника, който е египетски магнат. В редакционна статия на първа страница вестникът защити уволнения редактор и писа: Религиозната свобода дава право на хората да изповядват или не своята вяра, но това не бива да се превръща в инструмент за налагане правилата на една единствена религия върху цялото общество.

Според много издания тлеещият четири месеца скандал е “игра с огъня” и предупреждават за нова истерия като тази с писателя Салман Рушди и неговия заклеймен от мюсюлманите роман “Сатанински строфи”.

В декларацията посланиците на арабски и ислямски страни в София се потвърждава подкрепата за свободата на словото и в същото време остро се осъждат хулите против ислямската религия и пророка Мохамед, каза пред журналисти иракският посланик Хайдeр ал-Барак.

Гледаме с учудване на факта, че някои средства за масова информация в България се въвлякоха в тази отрицателна кампания, като също публикуваха карикатурите, се посочва в декларацията.

В нея се призовава българските медии да се отдалечат от подобни действия, които се отразяват отрицателно върху чувствата на мюсюлманите в целия свят и които не са в интерес на стабилизирането на диалога между различните религии и цивилизации.

Иракският посланик подчерта, че проблемът с карикатурите би могъл да бъде частен, ако те бяха публикувани само в един второстепенен местен вестник, но не и при положение, че са публикувани от вестници в девет страни. Както искате ние да разберем свободата на словото, така искаме вие да разберете принципите на ислямската религия, каза Хайдeр ал-Барак. Пророкът не е обикновен човек, който може да бъде хулен и изобразяван по този начин, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?