Българските медии подписаха първия си етичен кодекс

Първият етичен кодекс на българските журналисти бе подписан в четвъртък в присъствието на президента, премиера и председателя на парламента.

Кодексът, подкрепен практически от всички основни медийни организации и медии в България, ги задължава да предоставят достоверна и точна информация на обществото, да не се поддават на икономически и политически натиск, да разграничават ясно фактите и коментарите от предположенията, да уважават неприкосновеността на личния живот на гражданите, да проявяват специална отговорност към правата на децата и т.н.

Първи под кодекса се подписа Константин Марков, председател на АБРО - асоциация на над 160 лицензирани български радио и тв оператори. Документът е подкрепен от Българската медийна коалиция и Съюза на българските журналисти.

"Скоро всички медии, които подкрепят кодекса, ще изберат Национално събрание на българските журналисти", припомни председателят на Съюза на издателите в България, главният редактор на в. "Труд" Тошо Тошев. Ще бъдат избрани етични комисии, които ще бъдат нашите координатори и наблюдатели на работата, добави той.

Към кодекса се присъединиха също "ББС уърълд сървис тръст", радиостанциите "БГ радио", БНР, "Дарик", "Инфорадио", "Класик ФМ+", "Експрес", "Нет", "Нова Европа", "Витоша", "ФМ+", "Радио Франс интернасионал", "Ретрорадио", "Фреш", "Браво" и "Микс", както и агенциите БТА и "Фокус".

Присъединилите се към кодекса печатни издания са "Банкер", "24 часа", "Труд", "Нощен труд", "Дневник", "Капитал", "Дума", "Жената днес", "Земя", "Россия днес", "Марица", "Струма", "Новинар", "Пари", "Сега", "Софийски имоти", "София днес", "София ехо", "Стандарт", "Строителство", "Тема".

"Би Би Ти", "Би Ти Ви", БНТ, "Нова телевизия", "Седем дни" и "Европа" са телевизиите, подкрепили кодекса.

Председателят на парламента Огнян Герджиков получи екземпляр от документа и възкликна: "Аз съм стреснат, трогнат, очарован".

Стреснат съм, защото законите се приемат само и единствено от Народното събрание, а виждам че тук се прие етичен кодекс извън парламента, обясни Герджиков. Той е очарован, че на него се е паднала честта да получи кодекса, който по думите му е изключително събитие за България, защото "няма силна журналистика без силна политика и няма силна политика без силна журналистика".

Президентът Първанов коментира, че кодексът е добър и силен, но зависи как ще се изпълнява. Има някои подводни камъни, като въпроса за дефинирането на понятието обществен интерес, смята държавният глава.

Етичният кодекс на българските медии бе приет в момент, когато прокуратурата започна разследване срещу журналисти от ББС, снимали със скрита камера Иван Славков да дава съгласие за подкуп, и повдигна обвинение срещу кореспондент на румънска телевизия, който също със скрита камера е записвал нарушения в безмитните магазини на ГКПП Дунав мост. В България използването на скрита камера и подобни технически средства се преследва от закона, тъй като се третира като използване на специални разузнавателни средства без разрешение. Международни правозащитни и медийни организации определиха този текст от Наказателния кодекс като "абсурден" и "архаичен".

На въпрос как ще коментира случая с румънския журналист в контекста на приетия кодекс, президентът Първанов заяви пред репуртери: "Вероятно кодексът няма да помогне в случая, а трябва внимателно да бъдат прочетени законите". Институциите реагираха нормално в този случай, каза президентът.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: