Българските медии са изключително податливи на външно влияние

Българските медии са изключително податливи на външно влияние

Българските медии са изключително податливи на икономическо и политическо влияние, коментира представителят на неправителствената организация "Репортери без граници" Оливие Бадил по време на посещението си в София. Той участва във вторник в дебат за свободата на словото в "Червената къща".

Според него до голяма степен ниското равнище на медийна свобода в страната е предопределено от продължаващото участие на членовете на бившата комунистическа номенклатура в обществения живот.

"Освен политическата намеса в работата на медии, за България е характерно, че много от предприемачите купуват медии не толкова, за да правят чисто медиен бизнес, а да защитават собствените си икономически интереси", добави Бадил.

По думите му в България ясно се забелязва и натиск на големите рекламодатели върху журналистиката. "Отдаването на реклама в много от случаите е придружено от задължително отразяване на някои новини в позитивен контекст. Това е чисто лобиране през пресата", каза представителят на "Репортери без граници".

Бадил отбеляза като проблеми още подслушването на журналисти, ниските заплати в сектора, които правят репортерите податливи на корупционен натиск. В същото време той разкритикува и непрофесионалната редакционна политика в някои издания.

"Често могат да се видят и прояви на т. нар. "партизанско писане" в някои медии – пускат се непроверени информации, без да се цитират източници. Има и значителна концентрация на кампанийно писане по определена тема, което след 2-3 дни затихва или коренно се променя позицията на медията. Това често е признак за защита на лични интереси", коментира Оливие Бадил.

Френският медиен анализатор отбеляза, че както и в други европейски страни, така и в България има голяма разлика между централния печат и местните медии. "В България това обаче не се дължи само на отдалечеността на институциите, а и на натиск върху медиите от страна на местни групировки. Много често журналистите от по-малките градове пишат повърхностно по определени проблеми, липсва дълбочина и ясно изказване на причините за определени събития. Това е заради наличието на рискове за журналистите", заяви Бадил.

Според него именно върху българския местен печат пада отговорността за отразяването на големи за ЕС теми като енергийните проекти и НАТУРА-зоните в планините и крайбрежието на Черно море.

Споделяне

Още по темата

Още от

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?