Българските медии търсят спонсори за болните от СПИН либийски деца

Големите мултинационални компании и богатите жители на планетата да помогнат за изграждането на модерен регионален център за борба със СПИН в Либия, се казва в декларацията, приета по време на Третата световна среща на българските медии, предаде БТА в понеделник. 

“На 9 февруари 1999 година за първи път бе съобщена новината за ареста на българските медицински сестри в Либия. Вече над 8 години трагедията на Валя, Валентина, Нася, Кристияна и Снежана е част от нашата професионална съдба. Ние знаем, че те са невинни!,“ се казва в декларацията.

“Знаем още, че в Бенгази други невинни, около 400 деца, живеят с вируса на СПИН. 50 от тях вече починаха”, пише в приетия документ.              

Българските журналисти искат да видят не само сънародниците си на свобода, но и как болните от СПИН либийски деца порастват. Затова медиите се обръщат към всички заможни хора по света, които да помогнат за излекуването на либийските деца.

Третата среща на българските медии тази година се провежда в италианската столица Рим. Форумът, който ще продължи до 23 май, бе открит от генералния директор на БТА Максим Минчев.

“Ние, представителите на българските медии от целия свят, се събираме във вечния град Рим и в световната духовна столица Ватикана, за да обсъдим нашите професионални проблеми и да поставим на дневен ред темата "Кирилицата в Европа. Новата роля на българските медии в Европа, поглед от Рим", посочи той в своето слово.  

“Кирилицата е едно от основните средства за създаване , разширяване и утвърждаване на българското духовно пространство, на понятието за Родина”, каза Иво Атанасов, председател на комисията по гражданско общество и медии към Народното събрание.

Главният редактор на италианската информационна агенция АНСА Джулио Пекора поднесе приветствие към участниците от името на кмета на Рим Валтер Велтрони и на генералния секретар на Националната федерация на италианските медии Паоло Сервентилонги.

Поздравление към участниците отправиха и епископ Тихон Иванов от българската църква "Св. Викентий и Анастасий" в Италия и говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

“Вече 50 години радио Ватикана излъчва програма на български език, а от над 15 години са възстановени отношенията между Ватикана и България”, каза той. 

Световната среща на българските медии се провежда с подкрепата на "Петрол" АД,  корпоративна търговска банка АД, "Енел марица Изток 3" АД, "Феста холдинг" АД и ЗАД "Виктория".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?