Българските медици остават в Бенгази до края на процеса срещу тях?

Българските медици може да останат в Бенгази, докато се гледа делото срещу тях за заразените със СПИН 393 либийски деца. Това притеснение е изразил днес адвокатът им Пламен Ялнъзов пред правосъдния министър Антон Станков, съобщи БТА.

Шестимата българи са в Бенгази от 6 юли, където бяха транспортирани от Триполи за първото заседание на Наказателния съд на 8 юли. Преди това те се намираха в охраняема сграда в либийската столица на облекчен режим. До вчера българското МВнР не знаеше къде се намират българите. Адвокат Ялнъзов каза, че българската страна не е уведомена докога медиците ни ще останат в Бенгази. Следващото заседание по делото е насрочено за 4 август.

Като обвиняеми, а не като свидетели, в процеса са конституирани и офицерите, които са изтезавали медиците по време на предварителното следствие, съобщи още Ялнъзов, цитиран от БНР. Според адвоката, предявеният граждански иск на родителите на едно от заразените от СПИН деца за 10,7 млн.щ.долара е нормална процедура и такива искове влизат в сила само ако има осъдителна процедура.

На заседанието си Наказателния съд в Бенгази не се произнесе по искането на адвокат Ялнъзов към доказателствения материал да бъде включен и поръчаният от фондация "Кадафи", наблюдател по делото, доклад на световните учени Люк Монтание и Виторио Колизи. През април вирусолозите предадоха на либийската страна доклад, според който епидемията в болницата е започнала още през 1997 г., преди българите да бъдат назначени на работа в здравното заведение. Според тях разпространението на заразата се дължи на лоша хигиена в болницата и нарушения във вътрешния ред.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?