Българските младежи сред най-често живеещите с родителите си в ЕС

Младите хора в България на възраст 25-34 години са сред най-често живеещите с родителите си в Европейския съюз. Това сочат данните от изследване, представено в белгийския печат.

 

Изследването сочи, че 52.8 на сто от българите в тази възраст остават под един покрив с родителите си. Този дял е по-висок само в Словакия - 56.6 на сто. Третото място е заето от гърците с 51.6 на сто. Най-рядко младежите живеят с родителите си в Дания (1.8 на сто), Финландия (4 на сто) и Швеция (4.1 на сто), съобщи БТА.

 

Обобщава се, че сред южните народи значение за задържането на младежите в родния дом имат патриархалните традиции, но и кризата. Неотдавна в Белгия бяха разпространени данни по същия показател за младежите на възраст 18-24 години, които показаха, че 80 на сто от тях живеят с родителите си.

 

Обяснението бе, че наред с останалите причини, влияние оказват повишените цени на жилищата, нарасналите трудности в намирането на постоянна работа и все по-честите разводи.

 

Последните данни са подготвени от американския информационен сайт qz.com и са цитирани първоначално от френския Rue89, където работят журналисти, свързани с Либерасион и Нувел обсерватьор. В публикациите не е посочен първоизточникът на статистическите данни.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?