Българските патрули били предупредени да не стрелят в зоната, където е убит Гърдев

Нито министърът на отбраната, нито началникът на Генералния щаб носят отговорност за смъртта на офицерски кандидат Гърди Гърдев, убит на 4 март в Ирак. Това заявиха двамата на пресконференция в сряда по повод настояването на партия Демократи за силна България (ДСБ) премиерът и президентът да им поискат оставките.

Началникът на Генщаба Никола Колев съобщи, че резултатите от американското разследване на трагичния инцидент ще бъдат оповестени на команден брифинг в Багдад в петък, на който от българска страна ще присъства неговият заместник ген. Атанас Запрянов.

Единствено американските военни имат право да разследват инцидента. Направената проверка от страна на българските власти няма правна стойност, каза ген. Колев.

Симеон: Правителството е отговорно и не работи по слухове

"Трябва да е пределно ясно, че това правителство е отговорно и не върви по слухове по нещо, което се е дочуло, затова трябваше навреме и да се контролират нещата и все още очакваме пояснения", каза премиерът Сакскобургготски по повод обвиненията на опозицията. Той отрече властите да са укривали истината за смъртта на Гърдев с думите:"Криенето е пълен абсурд", като по този начин отговори на въпроса за поисканите оставки на Свинаров и Колев.

Според представената от него хронология на случилото се, първоначалната версия, че Гърдев е убит при засада на терористи, се основава на докладите на 12 от 14-те рейнджъри, присъствали на място. Само двама са казали, че близо до мястото е трябвало да има американски комуникационни обекти.

Съмненията за възможен приятелски огън са възникнали след оглед на мястото на инцидента на следващата сутрин, както и след потвърждение от американския комуникационен център, че предишната вечер в същия час е имало стрелба.

Окончателното становище за "приятелски огън" е било взето след иззети куршуми от бронежилетката на загиналия, които са били 7.62-милиметрови, от картечница "Уинчестър".

Нито министър Свинаров, нито ген. Колев дадоха информация докъде е стигнало разследването им за автора на анонимното писмо, разпространено в Интернет от името на колега на загиналия боец, в което за пръв път бе съобщена истината за смъртта на Гърдев и бяха отправени обвинения към българското командване. Часове след разкритията министър Свинаров обяви публично, че Гърдев е покосен от приятелски огън. Във вторник ген. Колев заяви, че писмото "не е вярно", че е писано не от войник в Ирак, а в България и цели да компрометира военното ръководство на армията.

Българите били предупредени

Началникът на Генералния щаб призна по време на пресконференцията, че два дни преди трагичния инцидент е била получена инструкция от американските сили да не се води огън в зоната на комуникационните постове.

Задачата за нанасяне на американските релейните обекти в зоната на отговорност и по маршрутите за патрулиране е дадена на специален брифинг на 2 март. На всички работни карти са били нанесени местата с постовете и е получена инструкция там да не се води никакъв огън. На този брифинг обаче, според Колев, не е бил решен въпросът с директната комуникация между патрулите и американските войници и това е било грешка.

Ген. Джордж Кейси: Притеснени сме, че български войник може да е убит от американски огън

Командващият многонационалните сили в Ирак ген. Джордж Кейси изрази притеснение от факта, че български войник може да е бил убит от американски огън.

още

В анонимното писмо от български рейнджър се посочва, че покрай празнуването на 3 март, българското командване не обърнало достатъчно внимание на предупрежденията на американския щаб за присъствието на комуникационни постове по пътя, където е патрулирал Гърдев.

Според доклада на ген. Колев, представен пред парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност във вторник, и на другата сутрин пред журналисти, спирането на патрула ни на пътя "Тампа" е заради откачил се кабел, който захранва радиостанцията, където е и GPS-ът.

В този момент към трите "Хамър"-а, в които е българският патрул, се приближил цивилен иракски автомобил, който не спрял на подадения сигнал. По нареждане на командира на патрула българите произвели два изстрела във въздуха от север.

Непосредствено след това по състава на патрула е започнал масиран огън със стрелково оръжие от запад, където се намира комуникационен обект на американската армия.

Фаталните 10 минути остават неизяснени

Депутатът от СДС Йордан Бакалов, член на външната комисия, определи това обяснение като поредния опит за замазване на истината, защото не може три джипа "Хамър" да се движат и само в един от тях да има GPS-система.

Останаха неизяснени събитията в тези около десетина минути между изгубването и възстановяването на връзката между патрула и командващия център на българския контингент, заяви в сряда по Нова телевизия и зам.председателят на НДСВ и член на външната комисия Валери Цеков.

Той не се съгласи с мнението на депутата от БСП Ангел Найденов, че патрулът е знаел за поста на американските сили. По думите му, според доклада на ген. Колев, командирът на българските войски е знаел точно къде се намират тези радиорелейни точки, но в момента на стрелбата патрулът не е знаел, че се намира на тези фатални 150 метра, защото това е било доста трудно при неработеща GPS-система.

"Според мен те точно това са се опитвали да установят при спирането си-къде точно се намира тази радиорелейна кула", допълни заместник-председателят на НДСВ.

От изявленията на ген. Колев не стана ясно дали българските рейндържи са разполагали с прибори за нощно виждане, за да могат да се ориентират в обстановката. По-рано той призна, че бронежилетките на бойците ни в Ирак са некачествени и че от година е половина военните са дали заявка за други, но те не са получени.

Депутатът от СДС Йордан Бакалов коментира, че отговорност за недобрата екипировка на вече четвърти български контингент в Ирак трябва да поеме политическото и военното командване на министерство на отбраната, както и президентът Георги Първанов като върховен главнокомандващ.

Очаква се на 21 март министър Свинаров ще внесе в парламента проекторешение за бъдещото присъствие на български военнослужещи в Ирак, каза още Бакалов.

ДСБ настояха за оставките на Свинаров и Колев

Междувременно парламентът отхвърли искането на левицата в седмичния дневен ред да бъде включено проекторешение за изтегляне на българския контингент от Ирак. Не беше прието и предложение за изслушване на премиера и на министъра на отбраната за обстоятелствата около смъртта на Гърдев. Според лявата опозиция, Симеон Сакскобургготски е длъжен да разясни пред депутатите каква е ситуацията с българския батальон в Ирак и е недопустимо той да мълчи в такъв момент.

ДСБ настояха с декларация от парламентарната трибуна премиерът Сакскобургготски и президентът Първанов незабавно да поискат оставките на министъра на отбраната и на началника на Генералния щаб.

Ако не го сторят, стават съучастници на политическата безотговорност, която води до загуба на живот на български граждани и войници, заяви председателят на ПГ на ДСБ Екатерина Михайлова. Ако те не поискат оставките на министъра и началника на ГЩ, ще искаме оставките на министър-председателя и президента, защото също носят отговорност, ако не потърсят отговорност, допълни тя.

От ДСБ определят поведението през последните дни на министър Свинаров и на Никола Колев като безобразие и безхаберие.

"Незачитането на парламентарната демокрация, криенето на информация и опитите да се замазват следите е станало стил на поведение на управлението Сакскобургготски", обяви Михайлова.

Тя припомни, че от година ДСБ и БСДП предупреждават за състоянието на българския батальон в Ирак, за това, че няма добра координация между съюзниците, между политическото и военното ръководство на армията и че са поискали изработване на национална стратегия за мироопазващите и мироналагащите мисии на България в чужбина. Само преди седмица предупреждавахме, че се харчат милиарди за модернизацията на армията без да се преценява целесъобразността на изразходването на средствата с оглед нуждите на армията и на мисиите в чужбина, заяви тя.

Споделяне

Още от България