Българските политици: Балканите загубиха голям държавник

Настоящи и бивши политически лидери и държавници в България изразиха съболезнованията си за трагичната смърт на Трайковски пред македонския посланик у нас Любиша Георгиевски. В траурната книга се разписаха президентът Георги Първанов и председателят на парламента Огнян Герджиков. И двамата прогнозираха, че въпреки трагичния шок няма да се стигне до дестабилизация на Македония.

В лицето на Борис Трайковски Македония губи един от гарантите на гражданския мир и стабилността на страната, а България губи един голям приятел, каза президентът Първанов. Убеден съм, че Македония има достатъчно мъдри и зрели политици и че смъртта на президента Трайковски би могла, противно на някои внушения и очаквания, да консолидира привържениците на демократичния процес, допълни той.

Председателят на парламента Огнян Герджиков също подчерта, че Борис Трайковски е направил много за стабилизирането на Македония.

Сред първите разписали се в траурната книга бяха бившият премиер Иван Костов и председателят на парламентарния съюз на ОДС Екатерина Михайлова. Македония губи един миролюбив човек и добър държавник, съумял да изведе страната си от една тежка криза, каза Иван Костов. Загубихме голям приятел, човек и демократ, допълни Екатерина Михайлова.

Своите съболезнования на македонския посланик изказаха и лидерът на СДС Надежда Михайлова, главният секретар на БЗНС- НС Анастасия Мозер, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, Николай Камов, лидер на политическо движение "Социалдемократи", министърът на отбраната Николай Свинаров, предишният президент Желю Желев, бившият председател на парламента Йордан Соколов.

Българският посланик в Скопие Александър Йорданов бе първият чуждестранен дипломат, който изказа съболезнования на семейството на президента Трайковски и предаде съболезнователно писмо от българския президент Георги Първанов.

Споделяне

Още от Свят