Българските политици разтревожени от събитията в Македония

Борисов се надява да си отрегулират държавата, Местан видя опасност за по-сериозен етнически конфликт, Плевенлиев призова за отговорност

Българските политици разтревожени от събитията в Македония

Българските политици изразиха тревога от събитията в съседна Македония, където на фона на антиправителствени протести в събота избухна и престрелка с въоръжена групировка в град Куманово. В нея загинаха полицаи, бяха ранени над 30 други служители на реда и акцията продължи и на следващия ден. В същото време управляващите у нас и представители на политически сили разчитат на отговорно решаване на проблемите на Скопие, за да не се разраснат.

Премиерът Бойко Борисов каза, че се надява Македония, която е много скъпа и важна за България,  да си отрегулира държавата. Президентът Росен Плевнелив очаква проблемите да се решат по национално отговорен и правилен начин. Вицепремиерът Меглена Кунева смята, че България като съседна страна и като страна-членка на ЕС трябва да бъде част от решаването на проблемите на Скопие, да бъде ясен и разумен глас, а при ескалиране на напрежението да се свика Консултативният съвет за национална сигурност при президента или Съветът за национална сигурност към министър-председателя. Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че събитията в Куманово актуализират българския етнически модел на толерантност, който е алтернатива на гражданските конфликти.

Македония ни е много скъпа и важна, заяви министър-председателят Бойко Борисов за ситуацията в град Куманово.

"Бог да ги прости убитите полицаи. Още веднъж разбирате колко е важно да има политическа стабилност. От раздорите и проблемите в Македония се стигна до тези жертви. България е свикнала – от едната страна е Украйна, Крим, от другата Косово, Сърбия, разпаднала се Югославия", обясни Борисов.

"Македония ни е много скъпа и важна. Службите ежечасно докладват за ситуацията. Сега е по-спокойно. Изразихме позицията през Министерството на външните работи. Надявам се да се вземат в ръце и да си отрегулират държавата. Дал съм пример какво се прави, ако има недоверие поради една или друга причина, или вмешателство в едно правителство, след това народът сам си връща доверието", каза още Борисов, цитиран от бТВ.

Президентът Росен Плевнелиев изрази от Монголия, където е на държавно посещение, "съпричастност към македонските институции, които трябва по демократичен начин и на база на законни действия, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие, стабилност и успокояване на ситуацията“.

"Осъждаме всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва. Апелираме към всички страни, които и да са те, да решават проблемите само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи и съобразно демократичните принципи“, каза Росен Плевнелиев, цитиран от пресцентъра си.

Той призова всички македонски политици да се отнесат много сериозно към ситуацията. "Спомняме си до какво доведе безпринципното противопоставяне в България – пет правителства и три парламента за две години и рязко намаляване на инвестициите и повишаване на нестабилността. Само с политически диалог, с отговорно отношение към гласа на гражданите и към доказателствата и фактите, да покажат, че са демократи и че могат да решат проблемите си по един национално отговорен и правилен начин“, апелира президентът.

Плевнелиев допълва, че страната ни активно подкрепя страните от Западните Балкани по пътя на европейската интеграция и в края на май България ще поеме от Албания председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, където се очаква да бъде обсъдена ситуацията в югоизточната ни съседка.

При ескалация на напрежението в Македония трябва да се свика един от форматите за сигурност - Консултативния съвет за национална сигурност при президента или Съвета за национална сигурност към министър-председателя, смята вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Попитана дали случващото се в съседната държава крие рискове за националната сигурност на България, Кунева посочи, че всяко приказване в една или в друга посока преди свикването на подобен формат би било незряло. Не се съмнявам във волята на българското правителство, както и на останалите български институции, активно да гарантират сигурността ни, посочи тя.

Кунева беше категорична, че България като съседна страна и като страна-членка на ЕС трябва да бъде част от решаването на проблемите на Скопие, да бъде ясен и разумен глас. Кунева припомни, че ЕС неколкократно е настоявал за спазването на върховенството на закона и запазването на етническия мир в Македония.

Тя съобщи, че засега се отлага предвиденото за утре посещение на македонския вицепремиер Фатмир Бесими, който трябваше да се срещне с външния министър Даниел Митов, с нея и с вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев.

"Надяваме се политическата криза в Македония да се овладее час по-скоро, за да не прерасне в още по-опасен етнически конфликт", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан  на Събора на родолюбието, организиран от ДПС във великотърновското Горско Ново село, където населението е от пет етнически групи.

Според него проблемът в Куманово не е проблем само на Македония. Това е проблем на балканския регион, това е проблем на целия Европейския съюз. А големият урок от случващото се в Куманово е и за нас, българските политици. Ние трябва да запазим българския етнически модел, гражданския мир като най-ценният капитал на нашата родина Република България", подчерта Местан.

ДПС категорично осъжда всяка проява на етнорелигиозен екстремизъм, независимо дали е провокиран от мнозинството или от малцинствата, независимо в коя точка на света, допълни той. Според него етнорелигиозният радикализъм и екстремизъм са най-големият враг на съвременната демокрация, допълни той. Според Местан, с активното участие на ДПС в България е изграден уникален не само за Балканския регион, но и за Европа, етнорелигиозен модел на толерантност.

"Събитията в Куманово актуализират стойността на българския етнически модел и в национален, и в регионален, и в по-общ геополитически план. Българският етнически модел е алтернативата на гражданските конфликти", каза още лидерът на ДПС.

"Елате в Горско Ново село, за да получите истински урок по толерантност от тези няколкостотин души, които са тук въпреки различията си, каза лидерът на Движението, визирайки факта, че в златаришкото село съжителстват представители на пет етнически групи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?