Българските престъпници сe чувстват недосегаеми

Кръвопролитната война между престъпните банди в България не само предизвиква обществения гняв срещу правителството на премиера Симеон Сакскобургготски, но и помрачава усилията на страната за реформи, съобщи в сряда агенция Ройтерс.

В кореспонденцията от София на Майкъл Уинфри се посочва, че от юни досега 12 души са били застреляни в българската столица, но още няма предявени обвинения към нито един заподозрян.

Авторът цитира и констатацията на експерта Байрън Дейвис, че България се представя слабо в борбата с организираната престъпност.

Обнародваният неотдавна доклад на Дейвис е част от процеса за мониторинг на ЕС върху България, която е кандидатка за членство в съюза, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Чужденците, които правят бизнес в България се оплакват, че сега са повече заплашени от насилието по улиците, отколкото от корупцията, посочва Ройтерс.

Агенцията цитира дипломати, според които по пътищата на страната се движат колони от бронирани лимузини, без да спазват правилата за движение, и гангстери носят оръжие на публични места, което показва, че престъпниците не се боят от съдебно преследване.

Според един западен дипломат престъпността е най-големият проблем в България и тя ще бъде доминираща тема в следващите избори, съобщава пратеникът на Ройтерс.

Споделяне

Още от България