Българските превозвачи и хотелиери вече трупат щети

Със старта на блокадите по българо-гръцките гранични пунктове в понеделник, "обещани" от гръцките фермери, български превозвачи и туроператори започнаха да трупат загуби.

Миролюб Столарски, председател на УС на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), обясни, че затварянето на границата носи дневна загуба от около 250 евро на тежко превозно средство, а при хладилните камиони щетите надхвърлят 400 евро на ден. Освен това гръцки полицаи са започнали да глобяват български шофьори, затова че карат с износени гуми с глоби от по 1000 евро.

"Те в момента блокират българската икономика. При положение, че товарите са паднали с 70%.", каза Столарски. Той припомни, че миналогодишната блокада на границата с южната ни съседка от местни фермери транспортният бизнес у нас е загубил 10 млн.лв. От асоциацията са се опитали да заведат дела, но от съда в Серес са им казали, че нямат достатъчно доказателства.

Най-вероятно протестът на гръцките земеделски производители тази година ще бъде десетдневен и ще се спират превозни средства и в двете посоки. Това е станало ясно от срещата на гръцките фермери и областното пътно управление в Серес.

Протестиращите гърци си сковавали малки барачки и разположили пред тях барбекюта и бидони с вино и ракия, съобщи БНР. За хората, които трябва да чакат, за да преминат границата, обаче няма осигурени условия, казва Столарски.

Още преди десет дни, когато се заговори за протеста и блокадите на гръцките земеделци, туроператорите масово започнаха да отказват оферти, каза Илия Пасков, председател на сдружението на хотелиерите, песторантьорите и туроператорите в Сандански пред БНР.

Всяка година през този сезон границата с Гърция се затваря заради протести, каза още Пасков и уточни, че това е мъртъв сезон за селскостопанските производители в съседна Гърция и големите загуби се търпят от родната туристическа индустрия.

"Има хора с кредити, които трябва да плащат заплати. Поне две седмици след края на протеста индустрията не може да се възстанови“, каза хотелиерът и добави че загубите ще бъдат с милиони. "Засега не чувстваме никаква подкрепа от страна на властите", каза още Пасков и беше категоричен, че “в нормалните държави така не се постъпва".

България има пълното право да поиска намеса от Европейската комисия, тъй като Гърция чрез учредителните договори е задължена да не издига никакви прегради пред свободното движение между страните членки.

БАСАТ може да изпрати питане до ЕК дали Гърция е в нарушение. Ако отговорът е положителен, може да се заведе иск срещу гръцката държава в съда в Люксембург.

Споделяне

Още от Бизнес