Българските превозвачи ще получат 12 000 разрешителни за обратен превоз от Турция

Българските превозвачи ще получат за една година 12 000 разрешителни за обратен превоз от Турция. Това се предвижда в меморандума за сътрудничество между националните комитети за улесняване на търговията на България и Турция БУЛПРО и ТУРКПРО. Документът бе подписан от председателите на двата комитета Георги Чернев и Реха Уран на среща в Свиленград, съобщи БТА. В неяа участваха и представители на митническите и граничните власти от двете държави, на посолството на САЩ в България, генералните консули на Турция и България в Бургас и Одрин, бизнесмени.

Меморандумът предвижда още да бъде създадена съвместна информационна система от двете страни на ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле. Така ще се съкрати времето за обработка на документи, както и за преминаването на камионите през границата. До 20 май двустранно ще бъде въведен сертификат за теглото на камионите.

Турската страна отново поиска да бъдат премахнати българските транзитни визи за техните превозвачи, които имат шенгенски визи.

Вече е готов проектът за разширяване на граничния пункт Капитан Андреево с още една лента, за да се влиза в България по две ленти. Реконструкцията ще се осъществи с подкрепата на Световната банка.

Споделяне

Още от Бизнес