Българските проблеми на ЧЕЗ може да вземат главата на шефа й

Балканските проблеми на ЧЕЗ може да вземат главата на Даниел Бенеш (на преден план)

Даниел Бенеш, главният изпълнителен директор на ЧЕЗ, може да бъде отстранен, след като балканските инвестиции на чешката енергийна група се разпадат в ръцете му, коментира пражкият делови всекидневник в. "Хосподарске новини".

 

Приходите преди облагането с данъци са около 2 милиарда крони, а ако изгуби лиценза за дейност в България загубите ще са 15 милиарда крони (малко над 590 млн. евро).

 

Проблемът на ЧЕЗ в България е чисто политически и се усложнява от заплахи на опозицията за национализиране на двете български дружества

 

"Сигурен съм, че следващото заседание на Надзорния съвет ще поиска повече информация по събитията в България", заяви председателят на съвета Мартин Роман. Засега адвокати твърдят, че няма правни основания за отнемане лиценза на ЧЕЗ . Но защитата на интересите на най-голямата компания в Централна Европа може да отнеме години, коментира "Хосподарске новини". Едва след като изчерпи процедурите на българското правосъдие, компанията може да се обърне към Съда на Европейския съюз.

 

Макар отнемането на лиценза да не може да стане без някакво обезщетение, проблемите на компанията в България могат да окажат осезаем ефект върху състоянието ѝ. Освен това случаят има и символична стойност, защото в България бяха направени първите задгранични инвестиции на ЧЕЗ. Ако бъде прекратена дейността на дружеството, това ще постави под въпрос изобщо смисъла да се инвестира на Балканите, допълва изданието.

 

"Според мен за съжаление в България разиграват политическа игра в албански стил. След като се случи в Албания (където бе прекратена дейността на ЧЕЗ), значи може да го пробваме и тук", коментира Карел Кабелка от “Грант Кепитъл“. По негова преценка вероятността за отнемане на лиценза е съвсем реална.

 

Според банкера Йожеф Новотни, "ако ЧЕЗ следва съответното законодателство, накрая ще се стигне до международен арбитраж, който ще се произнесе в нейна полза". Но той допълва, че проблемите в момента изглеждат доста сериозни заради уличните протести, настояващи да бъдат изгонени чехите от България.

 

Все пак Новотни допуска, че лицензът наистина може да бъде отнет не само заради политизирането на проблема, но и защото делът на ЧЕЗ в българската икономика не е много голям (около 1.8% по негови твърдения), както и защото България и Албания са международно известни със слабото си прилагане на законите.

Споделяне

Още от Бизнес