Българските редовни авиопревозвачи с оборот от 160.7 млн. долара през 2016 г.

Българските редовни авиопревозвачи с оборот от 160.7 млн. долара през 2016 г.

Брутният оборот на редовните авиокомпании в България е бил за 160.7 млн. долара през 2016 г. с продадени 473 782 самолетни билета, сочат данни на Международната асоциация за въздушен транспорт IATA и годишния отчет на BSP (Billing Settlement Plan), обявени в четвъртък.

В тях обаче не са включени нискотарифните авиопревозвачи, които по информация на онлайн туристическата агенция eSky, са близо половината от работещите на българския пазар авиокомпании. Техният дял се оказва значително по-висок спрямо европейския и американския пазар.

В отчета се посочва, че делът на нискотарифните компании в световен мащаб се увеличава с бързи темпове, но няма точна статистика, отчитаща тяхното общо представяне в световен мащаб. В САЩ, например, нискотарифните авиокомпании са представлявали 28% от вътрешния пазар през 2015 г. В Европа през същата година, само най-големите два от общо 168 нискотарифни превозвача са заемали 22% от вътрешноконтиненталния трафик.

Световната гражданска авиация отчита брутен оборот от близо 220 млрд. долара като данните включват не само продадените самолетни билети на всички авиокомпании, членуващи в организацията, но и някои допълнителни такси, върнати суми по неизползвани билети, глоби, поощрения към агенции и др.

В България са били възстановени суми за 22 606 самолетни билета, но не се посочва на каква стойност са те.

Споделяне

Още от Бизнес