Българските цигари удрят 3.90 лв. догодина

Българските цигари удрят 3.90 лв. догодина

Ако правителството увеличи акциза върху тютюневите изделия догодина, каквито намерения бяха обявени, цените на българските цигари ще скочат между 1.05 лв. и 1.20 лева, прогнозира в неделя на пресконференция  председателят на Националния синдикат „Тютюнева промишленост” към КТ „Подкрепа” Юлий Манойлов.

Така опаковка цигари, произведени от "Булгартабак", ще струват между 2.75 и 3.90 лв., което ще вдигне контрабандата на тютюневи изделия от сегашните 25-30 процента до 45-50 на сто от общото потребление на цигари в страната. При такъв дял от нелегалните продажби на папироси, загубите за хазната ще са в размер на 750-800 млн. лв., изчисли Манойлов.

Тазгодишните загуби от контрабандни цигари ще са около 400 млн. лв., допълни той.

Според него сериозен проблем в бранша е продажбата на нерегистрирани в публичния регистър марки цигари, както и законността на получаваните бандероли и рекламирането на определени марки цигари в нарушение със Закона за тютюна и тютюневите изделия.

От Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ изказаха притесненията си, че правителството няма политическа представа за бъдещето на "Булгартабак" АД.

Двата синдиката съобщиха още, че до две седмици работниците в четирите цигарени фабрики на "Булгартабак холдинг" ще започнат протестни действия срещу увеличаването на акциза на цигарите, защото съществува опасност вносните марки да започнат да се харчат повече от българските.

След отварянето на пазара от началото на 2007 г. пазарният дял на "Булгартабак" спадна до 85 процента, по изчисления на тютюневия холдинг. Работещите за него смятат, че при така очертаващата се ситуация държавната компания догодина ще намали още продажбите си на вътрешния пазар до 70 на сто.

Синдикалистите са изразили своето становище в декларация, изпратена до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, министъра на финансите Пламен Орешарски и главния прокурор на България Борис Велчев.  

Споделяне

Още от Бизнес