Българските туристи в Сърбия са се увеличили тройно за последните 10 години

Над 360 туристически компании участват в изложението "Ваканция & Спа Експо"

Българските туристи в Сърбия са се увеличили тройно за последните 10 години

Българските туристи в Сърбия са се увеличили над три пъти за последните десет години. През миналата година повече от 430 хил. българи са посетили Сърбия, докато 400 хил. сърби са били в България. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на представянето на Туристическата организация на Сърбия, преди официално да открие 35-тото изложение "Ваканция & Спа Експо", което се провежда от 14 доа 16 февруари в София.

България и Сърбия подготвят подписването на споразумение за сътрудничество в туризма.
Продължава работа по съвместни проекти за културно-историческото наследство и за далечните пазари. Сред тях са "Пътят на виното" и "Пътят на римските императори", посочи Рената Пинджо, заместник-министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия.

България е в топ десет на държавите с най-голям брой туристи, които посещават Сърбия, каза Мария Лабович, изпълнителен директор на Туристическата организация на страната. Най-търсените дестинации от българите са Белград, Ниш, Нови сад.

Белград привлича със своите 96 хотела и около 6000 ресторанта и кафенета, спортни и културни прояви, концерти на балкански и световни звезди. Зимата в Белград е няколко месеца, толкова е и културната ни програма, каза Слободан Ункович, зам.-директор на Туристическата организация на Белград.

За първи път в 35-годишната организация на туристическата борса имаме страна-партньор и това е Сърбия, отбеляза Вихра Огнянова.

В изложението участват 360 туристически компании от 23 страни. Това е ръст от 9 на сто спрямо година по-рано.

Петдесет общини, туристически центрове и музейни институти от цялата страна представят богата палитра на България като туристическа дестинация.

Дигиталната трансформация в туризма е една от темите, които ще бъдат обсъдени по време на проявата. Онлайн платформите за туристически услуги стават все по-предпочитани не само от клиентите, но и от туроператорите.

На изложението се предлага всичко – наред с традиционните летен и земен туризъм, има още приключенски турове у нас и в чужбина, улснес, спа, винен, културен, селски туризъм и т.н.

Споделяне

Още от България