Българските власти не казват прелетял ли Рогозин с измама над страната

Българските власти не казват прелетял ли Рогозин с измама над страната

Българските държавни институции отказват да потвърдят дали и защо самолетът на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин е преминал през въздушното пространство на България, което би било в разрез с наложените от ЕС санкции. Румънският външен министър Титус Корлъцян обвини Рогозин, че е прелетял над Българи и Румъния с измама.


Частният самолет, който на 9 май е транспортирал руския вицепремиер до Кишинев в Молдова преди да посети руския сепаратистки район на Приднестровието, "е прелетял с измама през българското и румънското въздушно пространство", посочи Корлъцян, цитиран от Франс прес.

Дмитрий Рогозин е в списъка с руски официални лица, на които Европейският съюз наложи санкции, включително забрана за навлизане в европейска територия заради анексирането на Крим от Русия.

Според Корлъцян частният самолет, с който е летял Рогозин, не е представил на българските и румънските власти списъка с пътниците. "Този полет е бил извършен по измамен начин, тъй като на поставените въпроси от българските и румънските компетентни власти за наличието на хора, които подлежат на санкции, те са отговорили уклончиво, имало е прекъсване на връзката и дори лъжа. На българите са казали, че Рогозин не е на борда на самолета", заяви румънският министър.

Румъния е потвърдила присъствието на Рогозин едва при кацането му в Кишинев, след което е отказала обратен полет през въздушното си пространство. Властите в София обаче мълчат по темата и не потвърждават твърденията на Букурещ, предаде БНР в сряда.

От Министерството на външните работи препратиха въпроса към Министерството на отбраната. От Военното ведомство пък заявиха, че става дума за граждански полет и за това отговаря Министерството на транспорта. От там казаха, че не могат да предоставят такава информация, защото било въпрос на национална сигурност и трябва да се съгласува с Външно министерство.

Националното радио не е получило потвърждение от пресцентровете на нито едно от трите ведомства, сякаш полетът на руския вицепремиер през България в нарушение на санкциите изобщо не се е осъществил.

Споделяне

Още по темата

Още от България