Българските военни ще охраняват “Ашраф” още 1 година

Българските военни ще охраняват “Ашраф” още 1 година

Парламентът удължи мисията на българския военен контингент в Ирак за охрана на лагера "Ашраф"  до 31 март 2008 г. Решението бе подкрепено от 146 депутати срещу 17 “против” и един “въздържал се”, след близо тричасови дебати. В продължилите три часа дебати “Атака” изрази познатите си позиции против участието на български военни в мисии зад граница.

Парламентът реши още контингентът ни в Ирак да е от 155 души -120 от тях – охранителна рота и 35 – национален поддържащ елемент.

От парламентарната трибуна министърът на отбраната Веселин Близнаков заяви,  че нивото на рисковете и заплахите в бежанския лагер "Ашраф" се оценява като ниско за българските военнослужещи. Не е изключено обаче и да се стигне до гражданска война, защото обстановката в тази провинция остава нестабилна. Министърът не изключи и лагерът да бъде подложен на минометен обстрел.

В случай на военна операция срещу Иран, лагерът, охраняван от българските бойци, може да стане “обект на диверсионно проникване”.

Министърът подчерта, че за участието ни в мироопазващата мисия САЩ поемат разходите за транспорта и цялата логистика на българите, а българската страна ще поеме заплатите на военнослужещите, застраховките и личното оборудване на стойност 8,5 млн. лв.

Евентуалното изтегляне на българския контингент в съкратени срокове може да предизвика разширяване на религиозно-етническия конфликт и засилване на сунитската съпротива срещу правителството, което ще има пагубни последствия за процеса на национално помирение, каза министър Близнаков.

Външният министър Ивайло Калфин, който също бе в парламента, каза, че рискът за българите в Ирак е нисък, но допълни, че наистина е възможно избухването на голям конфликт в Ирак. По повод на коментарите на независими депутати и представители на “Атака”, че е безпредметно и опасно изпращането на наши войници там, Калфин заяви, че “България не може да се затвори под похлупак, тъй като това би изключително противоречащо на цялостната ни военна доктрина”.

“Много е лесно и популярно българската армия да си седи тук”, каза той. Той припомни, че България е поела ангажимент към партньорите от НАТО да участва в общи умиротворителни мисии. Калфин съобщи още, че в момента 430 български военнослужещи са зад граница, а преди 2 години те са били 850. Същевременно сме поели ангажимент за над 1000 рейнджъри.

Споделяне

Още от България