Българските военни в Афганистан няма да могат да гласуват на референдума

Българските военнослужещи от мисията на НАТО в Афганистан няма да могат да упражнят правото си на вот на предстоящия ядрен референдум, съобщи специализираното издание otbrana.com.

Централната избирателна комисия (ЦИК) не определи Кабул, Афганистан, за населено място, в което да бъде разкрита секция за гласуване в посолството на Република България в националния референдум на 27 януари 2013 г. Решението е независимо от подадения брой заявления.

Причината са две писма на министерствата на външните работи и на отбраната и докладна записка на командващия съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов. Те инфрормират ЦИК "за висока степен на заплаха за живота, здравето и сигурността на българския контингент в района на гр. Кабул, Афганистан". Контингентът ни в Кандахар също е изключен от гласуването поради това, че секции се образуват в дипломатическите и консулските ни представителства.

Досега ЦИК не е вземала такова решение. При всички избори – парламентарни и президентски, в Ирак и Афганистан, се изпращаха от България комисии, които организираха и провеждаха гласуването. Дори и с риск за самите членове на комисията.

Най-сериозното българско военно участие в момента е в Афганистан, където служат около 600 души, които изпълняват най-вече задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар.

Предстои България да изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души.

Споделяне

Още от България