Българските военни в Афганистан ще имат имунитет по Виенската конвенция

На българските военни в Афганистан, се признават привилегиите и имунитета на административен и технически персонал, съгласно Виенската конвенция за дипломатически отношение от 18 април 1961 г. Това е записано в проект на Споразумение за определяне на статута на българските въоръжени сили на територията на Афганистан, който кабинетът ще одобри на заседанието си утре.

В момента в Афганистан имаме механизиран взвод от 50 военнослужещи с лично оръжие и боеприпаси, бойна техника, техника за логистично и комуникационно осигуряване. През юли правителството реши да изпратим и 25 военнослужещи - инструктори за обучение на Афганистанската армия.

Виенската конвенция дава възможност на българските военни да влизат и напускат Афганистан с лични карти на български военнослужещ или български паспорт и колективна или индивидуална заповед за придвижване. Личният състав на Българската армия, който е на територията на Афганистан, не може да бъде предаван на Международен трибунал или на друг орган или държава без изричното съгласие на Република България, е записано в споразумението.

Преходното ислямско правителство на Афганистан от своя страна се съгласява на безмитен внос и износ, както и освобождаване от вътрешни данъци и такси или подобни начислявания за продукти, собственост, материали и съоръжения, внесени или придобити в Афганистан от българските военнослужещи или цивилни служители при изпълнение на задълженията им, предвижда още документът.

Превозните средства, включително морски и въздухоплавателни, се освобождават от заплащането на съответните пътни такси, от такси за прелитане над територията и за паркиране, както и от транзитни такси.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?