Българските войници в Афганистан ходили окъсани и омачкани

Военният министър Аню Ангелов съобщи, че са били засечени скъсвания по шевовете на панталоните на българските войници в Афганистан. В отговор на парламентарен въпрос в петък той обясни, че облеклата са били в гаранционен срок и веднага е било поискано от производителя им да отстрани за своя сметка дефекта.

Сключен бил договор с германска фирма, която извършва такава дейност във военните бази в Кабул и Кандахар, и шевовете оправени. Част от дефектните панталони са били върнати в България за допълнителен анализ.

Междувременно същият проблем бил открит и при намиращи се на склад в България облекла и бил отстранен отново за сметка на производителя.

В лабораторията на Института по отбрана са били извършени и изпитания на контролни проби от облеклата за водоустойчивост - като нови и след 20 изпирания.

Резултатите показали съответствие със заложените технически изисквания, а след всички предприети действия нямало други оплаквания от качеството на полевите облекла в контингентите, каза Ангелов.

"Това, че се мачкат, все пак имайте предвид - това е бойна форма, тя не е парадна", коментира военният министър.

Депутатът от БСП Ангел Найденов поиска министърът да опровергае информация, че конкурсите за униформи са нагласени.

"Има контролни органи в страната – Сметна палата, Агенция за държавна финансова инспекция. Нито знам кои фирми са свързани с управляващите, нито са нарушени правилата на обществените поръчки. Разпоредил съм 100% продукцията да се проверява на входа, преди да стигне до потребителя. Това е с цел да не се допуска в контингентите да постъпват облекла и обувки с недостатъци”, каза Аню Ангелов.

Най-сериозното българско военно участие в момента е в Афганистан, където служат около 600 души, които изпълняват най-вече задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар.

Предстои България да изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души.

Споделяне
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?