Българските войници в Афганистан ходили окъсани и омачкани

Военният министър Аню Ангелов съобщи, че са били засечени скъсвания по шевовете на панталоните на българските войници в Афганистан. В отговор на парламентарен въпрос в петък той обясни, че облеклата са били в гаранционен срок и веднага е било поискано от производителя им да отстрани за своя сметка дефекта.

Сключен бил договор с германска фирма, която извършва такава дейност във военните бази в Кабул и Кандахар, и шевовете оправени. Част от дефектните панталони са били върнати в България за допълнителен анализ.

Междувременно същият проблем бил открит и при намиращи се на склад в България облекла и бил отстранен отново за сметка на производителя.

В лабораторията на Института по отбрана са били извършени и изпитания на контролни проби от облеклата за водоустойчивост - като нови и след 20 изпирания.

Резултатите показали съответствие със заложените технически изисквания, а след всички предприети действия нямало други оплаквания от качеството на полевите облекла в контингентите, каза Ангелов.

"Това, че се мачкат, все пак имайте предвид - това е бойна форма, тя не е парадна", коментира военният министър.

Депутатът от БСП Ангел Найденов поиска министърът да опровергае информация, че конкурсите за униформи са нагласени.

"Има контролни органи в страната – Сметна палата, Агенция за държавна финансова инспекция. Нито знам кои фирми са свързани с управляващите, нито са нарушени правилата на обществените поръчки. Разпоредил съм 100% продукцията да се проверява на входа, преди да стигне до потребителя. Това е с цел да не се допуска в контингентите да постъпват облекла и обувки с недостатъци”, каза Аню Ангелов.

Най-сериозното българско военно участие в момента е в Афганистан, където служат около 600 души, които изпълняват най-вече задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар.

Предстои България да изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души.

Споделяне

Още от България