Българският артист Димитър Маринов триумфира с филма победител на Златните глобуси

Българският артист Димитър Маринов сн. бТВ

Българският артист Димитър Маринов играе във филма "Зелена книга", който взе три "Златни глобуса". Лентата има и шест предварителни номинации за "Оскар" и над 20 други награди от кинофестивали в САЩ и чужбина.

Филмът получи "Златен глобус" в категориите "Най-добра комедия или мюзикъл", "Най-добър сценарий" на Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели, който е и режисьор на продукцията, и за "Най-добър актьор" за поддържаща роля за Махершала Али.

Премиерата на фирма беше на 9 ноември миналата година в Китайския театър в Холивуд.

"Една приказка за Пепеляшка - реална и истинска" - така Димитър Маринов коментира появата си на червения килим на събитието.

Около продуцирания от Стивън Спилбърг филм "Зелена книга" има вече такава истерия, че българският артист не може да преброи нито участията си във фестивали, нито наградите за лентата.

Филмът разказва за живота на гениалния пианист Дон Шърли и неговото джаз-трио. Българинът изпълнява главната второстепенна роля на руския виолончелист Олег Малакович.Той играе ролята с лекота, защото установява, че има много общи прилики с прототипа на героя си - Юрий Тахт.

След първия кастинг Маринов е отхвърлен с обяснението, че е "прекалено улегнал". Месец по-късно обаче отново му звънят и питат дали свири на инструмент. Казва, че е класически цигулар, свири от 4-годишен. Но на продуцентите им трябва челист. Актьорът има само 5 дни и още същата вечер си намира учителка по обяви в интернет - челистка от симфоничния оркестър в Сан Диего. Наема виолончело и свири по 5 часа дневно. На кастинга му предлагат да имитира как свири на чело. Той обаче им казва: "Не, господа, аз ще изсвиря мелодията от филма". Следват аплодисменти и ангажимент.

Във лентата Димитър Маринов си партнира със звезди, като Виго Мортенсен ("Властелинът на пръстените") и Махершала Али (с Оскар за "Лунна светлина"). С Виго Мортенсен стават големи приятели, тъй като са единствените пушачи в екипа и обичат да пият червено вино.

"На гала премиерата в Китайския театър дадох интервюта за 17 телевизии, радиата не съм ги броил", каза Димитър Маринов пред в.“Труд“. Той е горд с оценката, която дава за играта му главния продуцент Джим Бърк. "В цялата ми история в Холивуд, 32 години, ти си единственият актьор, който не е в най-главната роля, и с който всяка телевизионна компания на червения килим пожела да направи интервю", казва Бърк.

За представянето му на премиерата режисьорът на филма Питър Фарели казва:"Не съм виждал друг актьор, който толкова добре да си подбира думите и да е с толкова бърза мисъл, да мисли в действие и да казва винаги това, което трябва".

"Затова ме слагат на всички пресконференции", смее се актьорът.

Димитър Маринов успява да сбъдне американската мечта. Той е извървял труден път - недолюбван от системата у нас, политически затворник, емигрант, уличен художник и музикант. Днес снима рамо до рамо със София Варгара, Киф Съдърланд и Ащън Къчър.

В САЩ пристига преди повече от 20 години със 112 долара в джоба, с цигулка и без да знае нито дума английски. Първата вечер е пренощувал в разбита сграда, а на сутринта излязъл да свири на централния фонтан на улицата.

Два дни никой не му е оставял пари, а на третия дошли журналисти от Канал 10 да му искат интервю. Тъй като не знае английски, той не спирал да свири. Накрая довели възрастна дама, която знае немски и са взели интервюто от него на немски език. Оказало се е, че той е първият човек, който свири наживо на улицата. Сле това случайни хора, руснаци, му помогнали с уреждането на документите.

Едва след 9 години в САЩ започва да работи това, което иска. Първите три години е бил художник, след това е свирил шест месеца с Доли Партън. Участвал е и в реклама с Аштън Къчър, която му е донесла 47 000 долара.

Димитър Маринов казва, че е сбъднал американската мечта още преди киното, с театъра. Носител е на златната значка за театър на съюза на артистите в Ню Йорк като най-успял млад актьор.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?