Българският аутсорсинг бизнес с ръст от близо 20% през 2018 г.

Българският аутсорсинг бизнес с ръст от близо 20% през 2018 г.

Πpиxoдитe нa аутсорсинг компаниите у нас са нараснали на годишна база с 19.5 на сто до 2.4 млрд. евро през 2018 г. Taĸa ceĸтopът, който обхваща 583 компании, е формирал 5.2 на сто от бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт на страната ни. Това показват данните от годишния доклад на Acoциaциятa зa инoвaции, бизнec ycлyги и тexнoлoгии (АІВЕЅТ), ĸaĸтo e нoвoтo имe нa Бългapcĸaтa ayтcopcинг acoциaция.

За периода 2014 – 2018 г. компаниите в сектора отчитаха всяка година растеж от средно 15.5 на сто. Прогнозата за следващите четири години е делът на аутсорсинг индустрията да продължи да нараства в брутния вътрешен продукт на страната и да достигне 4.8 млрд. евро.

"Ако сметнете колко души са минали през аутсорсинг индустрията, се вижда, че тя е най-големият университет в България", коментира Илия Кръстев, председател на борда на директорите на AIBEST при представянето на доклада.

Към края на миналата година в сектора са били заети 73 694 души, от които над 66 000 са били на пълно работно време. Това е ръст от 9% на годишна база, като броят на работещите се покачва с равномерен темп през последните години.

Така аутсорсинговите компании са формирали 8.5 на сто от всички разходи за заплати в страната, което е ръст от 4 процентни пункта спрямо година по-рано.

Прогнозата е през следващите три години заетите в сектора да достигнат 80 000 души.

Най-голям дял от платените възнаграждения е формиран от споделените центрове за услуги, където възнагражденията са възлизали на 12.3 млн. евро за миналата година. Това е пет пъти над средното за индустрията и съвпада с двукратния ръст на броя на бизнесите от този подсектор през изминалата година.

"Правим повече с по-малко - приходите растат два пъти по-бързо от броя на хората", отбеляза Кръстев.

Печалбите в сектора са се увеличили с 57.4% на годишна база, като така се обръща тенденцията на спад, която се наблюдаваше през предишните две години.

Общите печалби на аутсорсинг компаниите са достигнали 174.3 млн. евро през изминалата година. Най-голям дял от тях е формирало изнасянето на бизнес процеси с 61.4%. В този подотрасъл печалбите растат повече от двойно спрямо 2017 г.

По-голямата част от аутсорсинг бизнеса е съсредоточена в София, където са регистрирани общо 476 компании.

В последните години част от сектора се насочва и към Пловдив и Варна, като през изминалата година морският град почти е догонил по брой активни компании втория по големина град у нас, отбеляза Кръстев. В Пловдив регистрираните аутсорсинг компании са 34, а във Варна – 32.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?