Българският батальон за Ирак вече е подготвен, излезе в отпуск

Българският батальон, определен за мисия в Ирак, приключи подготовката си и от вчера е в неколкодневен отпуск, съобщи командирът му подп. Петко Маринов, цитиран от БТА.

Вчера, преди да отпътува за заседанието на Комитета по планиране на отбраната на НАТО в Брюксел, министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че се търсят около 18 млн. лева за застраховките на войниците. Те ще получават по 60 долара на ден командировъчни, осигурени от българската страна, докато транспорта и издръжката на батальона се очаква да бъде поета от САЩ.

Обучението на 480-те рейнджери се осъществи по процедурите на НАТО и изцяло в 61-ва Стрямска бригада в Карлово, обясни подп. Петко Маринов. Специално внимание било отделено на ръководния състав, в който влизат 42-ма офицери.

Българският батальон ще бъде под полско командване, заедно с полски и украински военнослужещи.

Участници в българската част бяха набрани на доброволен принцип и са на възраст между 25 и 30 години. Те са от цялата страна, военнослужещи от Сухопътни войски, основно от 61-ва Стрямска бригада в Карлово, 2-ра лекопехотна бригада в Казанлък и от 5-а бригада в Стара Загора.

В Ирак за българския батальон ще бъде определена оперативна зона, в която ще се включи в изграждането на контролни и наблюдателни постове, патрулиране, ескортиране, установяване на връзка с местната власт и местната администрация за осигуряване на нормални условия в района.

Участниците в мисията се преминали курс за политическата обстановка в Ирак, свързана със съществуващите в момента там политически партии, групи, групировки, етнически движения и техните нагласи.

Въоръжението ни е руско, изпитано на руските полигони, но с тази техника ние сме участвали в многократни учения и на нашите полигони в Корен и Ново село. Оръжието е преминало всички изпитания за запрашеност и високи температури, и досега не е отказвало, каза още подп. Маринов.

Войниците ще живеят в специални палатки, пригодени за пустинни условия и осигурени срещу влечуги, скорпиони и други опасности.

Цялото оборудване и комплектоване на контингента е от България, а на място ще разчитаме само на логистичната подкрепа от американските колеги, уточни командирът. От България батальонът ще замине с гориво и храна за 15 дни и с 60 тона вода. В състава на подразделението е включен и висококвалифициран медицински екип от Военномедицинска академия-София, осигурени са ваксини, съобразени с местните условия.

Дни преди заминаването българският батальон ще получи и сертификат от Главния щаб на Сухопътните войски за нивото на подготовката си. В състава на заминаващите е включена ротата, която бе подготвяна за биологична и ядрена защита и трябваше да замине за съседна на Ирак държава по време на военните действия там.

Основното ядро на батальона е от военни, които са работили в Босна и Херцеговина и имат опит в подобни мисии. Срокът за пребиваване е 4 месеца с възможност за удължаване при нужда, уточни командирът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?