Българският бизнес е последен в Европа по използване на облачни услуги

Българският бизнес е последен в Европа по използване на облачни услуги

Едва 7% от компаниите в България ползват облачни услуги, показват данните на Евростат за 2016 г., цитирани от Инвестор.бг. По този показател България дели последното място с Румъния в Европейския съюз. Не по-добра е ситуацията в южната ни съседка Гърция, където 9% от бизнеса е в облак.

Като цяло 21% от компаниите в общността ползват облачни услуги, съобщава още европейската статистическа служба. Разликите между отделните членове обаче са значителни.

Във Финландия например 57% от компаниите ползват облачни услуги. Страната е на първо място в своеобразната класация на Евростат.

Данните показват, че бизнесът от Скандинавския полуостров е по-отворен към новите технологии. Второто място заема Швеция, където 48% от бизнеса е в облак, а третото - Дания с 42% от компаниите, ползващи облачни услуги.

Под средното за ЕС обаче е нивото на ползването на нови технологии в големите европейски икономики. По 17% от бизнеса в Германия и във Франция е в облак, показват данните на Евростат.

Облачните услуги се използват основно за оптимизирането на системата на електронните пощи (в 65% от случаите), съхраняване на документи (62%) и хостинг на бази данни (44%).

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?